
برای نگهداری مواد خوراکی فاسد شدنی از جمله انواع گوشت، لبنیات، میوه و حتی مواد دارویی و …، نیاز به محیطی با دمای پایین وجود دارد. به همین جهت برای نگهداری این مواد از سردخانهها استفاده میشود. سردخانه محیطی است که دمای آن همواره در یک نقطه مطلوب به طور ثابت تنظیم میشود. در این مقاله قصد داریم در دسته سازه سردخانه، به موضوع درب سردخانه ، انواع آن و ویژگیهای آنها بپردازیم. سردخانه از دو قسمت کلی تشکیل میشود:
- تجهیزات مکانیکی و برقی
- سازه سردخانه
سازه سردخانه
همان طور که اشاره شد، سردخانه در حقیقت اتاقی است که توسط تجهیزات مکانیکی از جمله اواپراتور و کندانسور و دستگاه کمپرسور و …، دمای آن تا حد مطلوب پایین آمده و ثابت نگه داشته میشود. دمای سردخانه بستگی به نوع محصول و مدت زمان نگهداری آن دارد که میتواند از چند درجه بالای صفر تا چند ده درجه پایین صفر متغیر باشد.
اما فضایی که به عنوان سردخانه در نظر گرفته میشود باید بتواند از ورود گرما به داخل جلوگیری کند. چرا که سرمایش نیازمند مصرف انرژی زیادی است، و در صورتی که گرما بتواند به راحتی به فضای داخلی سردخانه نفوذ کند، تجهیزات مکانیکی بلاخص کمپرسور باید به شکل مداوم و با حداکثر توان کار کنند، تا دما را در نقطه مطلوب نگه دارند. این کار باعث مصرف بیش از حد انرژی و همچنین استهلاک تجهیزات میشود که نتیجه آن هزینههای هنگفت و عملکرد بسیار پایین سردخانه خواهد بود.
لذا با توجه به این موارد، سازه سردخانه باید تا حد امکان عایق حرارت باشد. برای دیوارهای سردخانه از عایقهای مختلفی از جمله ساندویچ پانل استفاده میشود. اما برای ورود به سردخانه نیاز به درب وجود دارد، که این درب نیز باید خاصیت عایق حرارتی داشته باشد. دربهای سردخانه نوع خاصی از دربها هستند، که طرحی آنها به گونهای است که برای استفاده در سردخانه به جهت جلوگیری از نفوذ گرما مناسب است.
درب سرخانه
یکی از اصلیترین قسمتهای سردخانه که هنگام طراحی باید به آن توجه شود، درب سردخانه است. دربهای سردخانه تاثیر مستقیم بر مصرف انرژی دارد. دربهای سردخانه بر حسب نوع کارکردشان به سه دسته کلی تقسیم میشوند.
- درب سردخانهای لولایی
- درب سردخانهای کشویی
- درب سردخانهای کنترل اتمسفر
انواع درب سردخانه
درب سردخانه از نوع لولایی
یکی از سادهترین طراحیهای درب سردخانه، نوع لولایی آن است. این درب دارای لولا در یک محور بوده، که با دوران حول آن باز و بسته میشود. درب سردخانهای لولایی به دلیل طراحی ساده خود قیمت پایینی دارد و بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. اما این دربها در هنگام باز شدن، اتلاف حرارتی زیادی ایجاد میکنند. لذا باید در سردخانههایی مورد استفاده قرار گیرند که رفت و آمد در آنها کم باشد.
نکته دیگر در خصوص دربهای سردخانهای لولایی ابعاد آنهاست. در سردخانههای که نیاز به درب با ابعاد بزرگ وجود دارد، نمیتوان از دربهای لولایی استفاده کرد، زیرا با بزرگتر شدن ابعاد، وزن درب افزایش یافته و باعث میشود فشار زیادی به لولاها واردشود.
در انتخاب دربهای لولایی باید یه این نکته توجه داشت که این دربها برای باز شدن نیز به فضایی متناسب با ابعاد خود نیاز دارند. پس باید محل قرارگیری درب، به منظور سهولت در باز شدن به درستی انتخاب شود.
درب سردخانه از نوع کشویی
درب سردخانه کشویی که با نام ریلی نیز شناخته میشود، همان طور که میتوان از نام آن برداشت کرد، بر روی یک ریل به صورت خطی حرکت میکند. از مهمترین مزایای دربهای سردخانهای کشویی این است که تبادل هوا از طریق آنها کم بوده، لذا اتلاف حرارت کمتری دارند.
مورد استفاده از این نوع دربها، در سردخانههایی است که رفت و آمد در آنها زیاد است. همچنین این دربها بر خلاف نوع لولایی محدودیت زیادی برای ابعاد ندارند و میتوانند در ابعاد بزرگ بر حسب نیاز ساخته شوند.
درب سردخانهای کشویی همچنین میتواند دارای موتور بوده و به صورت خودکار باز و بسته شود. که این کار باعث افزایش سرعت باز و بسته شدن درب و در نتیجه کاهش اتلاف انرژی میشود. این درب همچنین نیازی به فضای زیاد برای باز شدن ندارد.
درب سردخانه از نوع کنترل اتمسفر
برخی از محصولاتی که در سردخانه نگهداری میشوند، نسبت به مقدار اکسیژن موجود در فضای سردخانه بسیار حساس هستند. وجود درصد بالای اکسیژن میتواند باعث کاهش عمر این محصولات شود. از جمله این محصولات میتوان به میوه، سبزیجات و یا برخی مواد دارویی و یا شیمایی خاص اشاره کرد. لذا این امر، طراحان را بر آن داشت که دربهایی را طراحی کنند که از نفوذ هوای بیرون به داخل جلوگیری کرده تا مقدار اکسیژن در حد مطلوب ثابت بماند.
درب سردخانه کنترل اتمسفر، به گونهای طراحی شدهاند که از ورود هوای بیرون به داخل سردخانه جلوگیری میکنند. این دربها عمدتاً به شکل ریلی یا کشویی ساخته میشوند و با استفاده از درزگیرهای خاص خود، کاملاً آببند و هوابند میباشند.
در این گونه از سردخانهها که درصد اکسیژن باید پایین باشد، علاوه بر استفاده از دربهای کنترل اتمسفر، از تزریق گازهای خنثی مثل دی اکسید کربن نیز استفاده میشود.
جمعبندی
سازه سردخانه باید به گونهای طراحی شود تا بتواند از نفوذ گرما به داخل جلوگیری کند. در غیر این صورت مصرف انرژی تا حد زیادی افزایش خواهد یافت. درب سردخانه که محل ورود و خروج به فضای سردخانه میباشد، باید به گونهای طراحی شود که علاوه بر دسترسی آسان به سردخانه، از اتلاف انرژی نیز جلوگیری کند. از این رو طراحیهای مختلفی از درب سردخانه وجود دارد که در این مقاله با آنها و ویژگیهایشان آشنا شدیم. امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید.
جهت مشاوره و خرید انواع دربهای سردخانهای با کارشناسان فروش دی تماس بگیرید.