نحوه عملکرد کمپرسور های اسکرال همانند مدل اسکرو به کمک دو مارپیچ است. با این تفاوت که در کمپرسور اسکرال یکی از مارپیچ ها ثابت بوده و مارپیچ دیگر در حال دوران خواهد بود. این دوران سبب فشرده شدن گاز و بالا رفتن دما و فشار آن می شود. استفاده از کمپرسورهای اسکرال در مواقعی که در چیلرها و یا سردخانه ها نیاز به ظرفیت بالایی نداریم، متداول است. در مقاله کمپرسور اسکرال چیست قصد داریم دربارۀ کمپرسور اسکرال و انواع آن صحبت کنیم و سپس مزیت ها و معایبش را فهرست خواهیم کرد.
آشنایی با کمپرسور اسکرال؛ کمپرسور اسکرال چیست ؟
اگر با کمپرسورهای روتاری آشنایی داشته باشید، می توان گفت که طراحی کمپرسور اسکرال یک سطح از کمپرسورهای روتاری بالاتر است. در مواقعی که در طراحی یک فرایند نیاز به حجم بیشتری از هوای متراکم داشته باشیم، استفاده از کمپرسور اسکرال می تواند جایگزین خوبی برای کمپرسورهای روتاری و پیستونی باشد. کمپرسورهای اسکرال کار بالا بردن دما و فشار گاز را به کمک دو مارپیچ انجام می دهند. در طراحی این کمپرسورها مارپیچ بیرونی را اسکرال (ثابت) نامیده و مارپیچ درونی، مارپیچ دوار خواهد بود. نکتۀ دیگری که دربارۀ کمپرسور اسکرال وجود دارد، این است که جریان گاز منقطع نبوده و ورود و خروج گاز به صورت پیوسته در کمپرسور انجام می شود.
قطعات اصلی کمپرسورهای اسکرال را می توان به صورت زیر فهرست کرد:
- مارپیچهای حلزونی بیرونی ثابت (اسکرال)
- مارپیچ حلزونی درونی ( دوران کننده)
- میل لنگ
- روتور
- استاتور
- یاتاقان ها
- لوله مکش و لوله تخلیه
- پمپ روغن
هر یک از این قطعات در نحوۀ عملکرد دستگاه نقشی دارند؛ ولی نقش اصلی به عهدۀ دو مارپیچ حلزونی است که به کمک میل لنگ به حرکت در می آیند.
آشنایی با نحوه عملکرد کمپرسور اسکرال
در این بخش از مقاله کمپرسور اسکرال چیست می خواهیم با طرز کار این کمپرسورها آشنا شویم. می توان چنین گفت که سیکل عملکرد کمپرسور اسکرال شامل سه مرحله است : مکش مبرد، تراکم مبرد و تخلیه آن. در تمامی این سه مرحله، مهم ترین وظیفه بر عهدۀ دو مارپیچ حلزونی دستگاه است. در ساختمان کمپرسور، مارپیچ بیرونی ثابت بوده و مارپیچ درونی پیوسته دوران دارد. سرعت دوران این مارپیچ در مدل های متحرک قابل تنظیم بوده و روی میزان هوای تولیدی نقش دارد.
- عملیات مکش : با شروع به کار دستگاه، جریان گاز سرد از شیر ورودی به داخل دستگاه فرستاده می شود. رزوه درونی شروع به دوران کرده و جریان گاز را داخل مارپیچ گیر می اندازد.
- عملیات تراکم : با حرکت دورانی مارپیچ درونی، جریان گاز در فضای ایجاد شدۀ بین دو مارپیچ پیش رفته و دما و فشار آن بالا می رود.
- عملیات تخلیه : وقتی گاز مبرد به آخر مسیر مارپیچ ها می رسد، از طریق شیر تخلیه که در وسط مارپیچ ثابت قرار گرفته است به بیرون هدایت می شود.
انواع کمپرسور اسکرال
در این بخش از مقاله کمپرسور اسکرال چیست نوبت به بیان انواع و دسته بندی کمپرسورهای اسکرال رسیده است. کمپرسورهای اسکرال را بر مبنای متغیر بودن سرعت دوران و یا ثابت بودن آن دسته بندی می کنند :
کمپرسور اسکرال سرعت متحرک
در کمپرسورهای اسکرال سرعت متحرک، سرعت دوران مارپیچ قابل کنترل بوده و به کمک آن می توان میزان مبرد متراکم شده را کنترل کرد.
کمپرسور اسکرال سرعت ثابت
در کمپرسور اسکرال سرعت ثابت، دوران مارپیچ ثابت بوده و قابل مدیریت نیست. برای کنترل ظرفیت در این نوع از کمپرسور تنها میتوان آنها را خاموش و روشن کرد.
مزیت کمپرسورهای اسکرال
جایگزینی کمپرسورهای اسکرال با کمپرسور های پیستونی و روتاری به خاطر مزیت های این نوع از کمپرسور است؛ که در ادامه به شرح آن ها پرداخته ایم:
- بهبود بازدهی : بازده کمپرسورهای اسکرال نسبت به دو نوع پیستونی و روتاری بالاتر است. این افزایش بازده به خاطر حذف شیر مکش و تخلیه و همچنین عدم وجود فضای زائد در دستگاه رخ می دهد.
- کاهش لرزه : در کمپرسورهای اسکرال از روغن کاری برای کاهش میزان اصطکاک و همچنین آب بندی قطعات استفاده می شود. ضمن اینکه قطعات متحرک دستگاه نیز کمتر بوده و در نتیجه از میزان سروصداها و لرزش های آن کاسته خواهد شد.
- طراحی ساده : کمپرسورهای اسکرال طراحی نسبتاً ساده ای دارند و در ساخت آنها از قطعات کمتری استفاده شده است. به همین خاطر قابل اطمینان تر بوده و کنترل آن ها ساده تر است.
مطالعه این مقاله نیز خالی از لطف نخواهد بود : طرز کار کمپرسور رفت و برگشتی یا کمپرسور پیستونی چگونه است؟
معایب کمپرسورهای اسکرال
- ظرفیت پایین : اگرچه نسبت به کمپرسورهای پیستونی و روتاری بازده اسکرال بالاتر است؛ ولی در مقایسه با کمپرسور های اسکرو و گریز از مرکز اینچنین نیست و هم بازده و هم ظرفیت کمپرسور اسکرال پایینتر است.
- تعمیر و نگه داری : معمولاً تعمیر کمپرسورهای اسکرال مقرون به صرفه و شدنی نیست. به همین خاطر در صورت خرابی باید با یک دستگاه جدید جایگزین شوند.
- مشکلات خرابی : علت اصلی خرابی این کمپرسورها، عدم نصب صحیح، جابجایی فازها و حمل اشتباه (بصورت خوابیده) می باشد. لازم به ذکر است بر خلاف دیگر کمپرسورها که در صورت نصب اشتباه، روشن نمی شوند، این کمپرسورها ضمن اینکه روشن می شوند، کار هم می کنند اما پس از مدت کوتاهی می سوزند.
پیشنهاد می کنیم مقاله کمپرسور اسکرو چگونه کار می کند؟ را نیز مطالعه کنید
جمع بندی
کمپرسورهای اسکرال را از نظر تکنولوژی ساخت و ظرفیت تولید می توان نقطۀ مابین کمپرسورهای روتاری و اسکرو دانست. در کمپرسورهای اسکرال تراکم گاز به کمک دو مارپیچ متحرک و ثابت انجام می شود؛ که این امکان را به وجود می آورد تا جریان گاز منقطع نبوده و به صورت پیوسته عملیات تراکم انجام شود. به همین خاطر امروزه از کمپرسورهای اسکرال در بسیاری از دستگاه های برودتی و تهویه هوا استفاده می شود. امیدواریم مقاله کمپرسور اسکرال چیست برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم در این چند خط شما را با این سری از کمپرسورها آشنا کنیم. در صورتیکه سوالی دارید می توانید از طریق قسمت نظرات با ما مطرح کنید.
کمپرسور بعد از حدود یکدقیقه کار،آمپرش بالا میرود وبعد از آن هرز میچرخد.علت آن چیست؟اگر کمپرسور سوخته،چرا یکدقیقه کار میکند و چرا بعداز این زمان خاموش نمیشود و فقط هرز (بدون بار)کار میکند؟
ممنون از راهنمائیتون
با سلام؛
بستگی به نوع کمپرسور دارد یا اسکرال است و یا پیستونی؛ در صورتیکه ماهیت کمپرسور اسکرال باشد، بایستی فازهای کمپرسور جابجا شود تا کمپرسور مجدد ران شود. اما در صورتیکه کمپرسور از نوع پیستونی باشد، در کمپرسور تک فاز پیستونی که دارای جعبه برق است، احتمالا یکی از قطعات جعبه برق دچار مشکل است. در صورتیکه کمپرسور سه فاز است، احتمالا یکی از فازها اشتباه وصل شده یا سیمپیچ کمپرسور کلا سوخته است.
وقتی کمپرسور تک فاز کمتر از یک دقیقه کار میکنند، احتمالا یکی از قطعات داخلی آن دچار ایراد می باشد، و اگر سه فاز باشد، سیمپیچ آن سوخته است.
و نکته آخر اینکه کمپرسور به ظرفیت اسمی خود نمی رسد که بدون بار کار میکند و دلیلش هم این است که احتمالا سیمپیچ آن رفته است.
موفق باشید
سلام من یک کمپرسور اسکرال رو جایگزین پیستونی کنم اما نمیدوم چطور لوله مویی رو باید تنظیم کنم چون کمپرسور اسکرال فشار نداره و راحت با دست میشه جلوی خروجی رو نگهه داشت ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز؛
لطفا برای دریافت راهنماییهای دقیقتر با کارشناسان بخش برودتی گروه صنعتی دی به شماره 02177683001 تماس بگیرید.
با تشکر
دوستان قطعه آلومینیومی ما بین حلزونی ثابت و متحرک اسمش چی هست؟
با سلام؛
اگر درست متوجه منظور شما شده باشم، پورت تخلیه یا Exhaust port گفته میشود.
درود
بوسیله گیج از اسکرال تست فشار گرفتم و ٢ مرحله میاد تا ٣0 بار تو مرحله سوم لوله مکش مثل لوله دهش عمل می کنه