فن و هیتر

ترموستات فن کویل

آشنایی با ترموستات فن کویل
لطفا امتیاز دهید

فن کویل یکی از تجهیزات پرمصرف در سیسیتم‌های تهویه مطبوع است، که برای تنظیم و ثابت نگهداشتن دما از ترموستات بهره می‌برد. در این مقاله قصد داریم به ترموستات فن کویل، روش کار و انواع آن بپردازیم.

فن کویل

فن کویل به انگلیسی Fan coil یکی از دستگاه‌های تهویه مطبوع است، که وظیفه آن ایجاد جریان هوا با دمای مناسب می‌باشد. از فن کویل می‌توان در انواع ساختمان‌های مسکونی، تجاری، صنعتی و … بهره برد. فن کویل توانایی ایجاد با برودتی و حرارتی را دارد، به همین جهت در تمام فصول سال قابل استفاده می‌باشد.

فن کویل‌ها دارای مدل و طراحی‌های متنوعی هستند که بسته به نوع کاربردشان انتخاب می‌شوند. به عنوان مثال فن کویل سقفی برای نصب در داخل سقف مناسب می‌باشد و فن کویل زمینی، قابلیت قرار گیری بر روی زمین را داد. در آرشیو مقالات گروه صنعتی دی به انواع فن کویل‌ پرداخته شده است.

اساس کار فن کویل‌ها به طور کلی یکسان است. در یک فن کویل، هدف ایجاد تبادل حرارت بین آب و هوا است، به طوری که دمای هوا به طور مطبوع تنظیم و سپس این هوا به فضای مدنظر منتقل می‌شود. البته اکثر فن کویل‌ها دارای فیلتر هوا نیز می‌باشند تا کیفیت هوا را نیز بهبود بخشند.

اجزاء اصلی فن کویل عبارت است از:

  • فن
  • کویل
  • سیستم لوله‌کشی
  • فیتر هوا
  • شیرهای فلکه، هواگیری سرویس و …
  • ترموستات فن کویل

فن، در یک فن کویل وظیفه ایجاد جریان هوا را بر عهده دارد. کویل نیز به عنوان مبدل حرارتی عمل می‌کند. آب با دمای مناسب وارد کویل می‌شود. آب خنک به منظور ایجاد سرمایش از چیلر و آب گرم برای گرمایش از بویلر موتورخانه تامین می‌شود. با ورود آب به کویل، فن جریان هوا را از آن عبور می‌دهد، به این ترتیب بین هوا و آب تبادل حرارتی برقرار شده و دمای هوا به طور مطلوب تغییر می‌کند. سپس هوا به فضای مد نظر برای تهویه هدایت می‌شود. فیلتر هوای فن کویل نیز، وظیفه تصفیه هوا از گرد و خاک و ناخالصی‌ها را بر عهده دارد.

فن کویل کاربردهای بسیار زیادی در ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی، سالن‌های ورزشی، سالن‌های همایش، هتل‌ها و … دارد. شما می‌تواند جهت آشنایی بیشتر با قطعات فن کویل به مقاله مربوطه مراجعه کنید.

در این مقاله قصد داریم به ترموستات فن کویل و نحوه تنظیم دمای آن پردازیم.

ترموستات فن کویل

همان طور که اشاره شد، از فن کویل هم برای سرمایش و هم برای گرمایش محیط استفاده می‌شود. در هنگام شروع به کار فن کویل با تمام ظرفیت خود اقدام به تولید بار برودتی یا حرارتی می‌کند، تا دمای فضای مد نظر به نقطه مطلوب برسد. پس از گذشت مدت زمانی، دما به نقطه مطلوب رسیده و اگر فن کویل به کار خود ادامه دهد، دما از آن نقطه نیز عبور خواهد کرد و دیگر شرایط مطلوب و مطبوع نخواهد بود.

برای حل این مشکل باید توسط یک حسگر دما، فعالیت فن کویل را کنترل کرد. این وسیله ترموستات یا دماپا نام دارد. ترموستات فن کویل وسیله‌ای است، که متناسب با دمای محیط مد نظر، فرمان مناسب را به فن کویل می‌فرستد، تا به این ترتیب دما در نقطه مطلوب ثابت بماند.

ترموستات فن کویل، قطعه بسیار مهمی است، چرا که علاوه بر آسایش، تاثیر زیادی بر میزان مصرف انرژی سیستم تهویه مطبوع دارد.

ترموستات فن کویل به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • ترموستات آنالوگ فن کویل
  • ترموستات دیجیتال فن کویل

البته با توجه به آنگه فن کویل می‌توان به منظور سرمایش و یا گرمایش مورد استفاده قرار گیرد، ترموستات فن کویل را می‌توان به دو نوع تک فصل یا دو فصل نیز نقسیم بندی نمود.

ترموستات فن کویل از هر نوعی که باشد، توسط یک حسگر، دمای فضای مد نظر را پایش می‌کند. در صورت رسیدن دما به نقطه تنظیم شده یا همان Set Point، ترموستات دستور به قطع جریان الکتریکی را می‌دهد، تا به این ترتیب فعالیت فن کویل متوقف شود.

معرفی فن کویل

روش عملکرد ترموستات فن کویل

تا به اینجا، با انواع ترموستات فن کویل آشنا شدیم، اما ترموستات چگونه فن کویل را کنترل و فعالیت آن را تنظیم می‌کند؟ برای پاسخ به این پرسش، باید با انواع روش عملکرد ترموستات فن کویل آشنا شویم. روش عملکرد ترموستات فن کویل سه حالت دارد:

  • کنترل فن
  • کنترل شیر برقی و فن
  • کنترل شیر PICV و فن

کنترل فن توسط ترموستات فن کویل

در این روش ترموستات فن کویل، فن و الکتروموتور فن کویل را تحت کنترل خود دارد و با رسیدن دما به نقطه تنظیم، جریان الکتریکی فن را قطع می‌کند. به این ترتیب عملاً جریان هوا متوقف شده و دما ثابت خواهد ماند.

این روش بسیار مقرون به صرفه است، اما به علت آنکه فقط فن از کار می‌ایستد و جریان آب همچنان در کویل جاری است، تنظیم دما به شکل دقیق انجام نشده و همچنین مصرف انرژی بهینه نخواهد بود.

کنترل شیر برقی توسط ترموستات فن کویل

در این روش با استفاده از شیر برقی که به آن شیر سه‌راهی نیز گفته می‌شود، جریان آب ورودی به فن کویل نیز علاوه بر فعالیت فن، تحت کنترل ترموستات فن کویل قرار می‌گیرد. این روش عملکرد مناسب‌تری داشته و میزان صرفه‌جویی انرژی در آن بیشتر است. اما در مقابل هزینه اولیه بیشتری را به همراه دارد.

شیر PICV

کنترل شیر PICV توسط ترموستات فن کویل

شیر PICV یا شیر کنترل مستقل از فشار، نوعی شیر است که در حقیقت ترکیبی از شیر کنترل دوراهی، شیر بالانسیگ و شیر کنترل اختلاف فشار می‌باشد. این شیر سه‌کاره، جایگزین هر سه مورد گفته شده در سیستم می‌شود و کنترل و بالانس جریان عبوری از فن کویل را انجام می‌دهد.

استفاده از شیر PICV به جای شیرهای سنتی، امکان تنظیم دقیق‌تر جریان عبوری از فن کویل، بالانسینگ و توزیع مناسب‌تر جریان و جلوگیری از تاثیر نامطلوب تغییرات فشار بر جریان عبوری را به همراه دارد.

جمع بندی

ترموستات فن کویل یکی از قطعات مهم در فن کویل است که وظیفه تنظیم عملکرد فن کویل را به منظور ثابت نگهداشتن دما، بر عهده دارد. ترموستات فن کویل علاوه بر ایجاد آسایش، تاثیر زیادی در صرفه جویی مصرف انرژی دارد. در این مقاله به ترموستات فن کویل، انوع و روش‌کار آن پرداخته شد. امیدواریم از این مقاله بهره برده باشید. شما می‌تواند جهت دریافت مشاوره و تهیه انواع ترموستات با مشاورین فروش دی تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *