کمپرسور

معرفی کمپرسور اینورتر و انواع آن

معرفی کمپرسور اینورتر
5/5 - (1 امتیاز)

یخچال‌ها یکی از پرمصرف‌ترین لوازم برقی خانگی به شمار می‌آیند. لذا سازندگان یخچال همواره به دنبال راهی برای کاهش مصرف برق این دستگاه بوده‌اند. یخچال‌های خانگی از سیکل تبرید تراکمی برای خنک‌سازی استفاده می‌کنند و همان طور که می‌دانیم در این سیکل، کمپرسور وظیفه تراکم گاز را برعهده دارد و مصرف کننده اصلی برق به حساب می‌آید.

در سال‌های اخیر سازندگان یخچال، برای کاهش و کنترل میزان برق مصرفی کمپرسور از فناوری به نام اینورتر استفاده می‌کنند، که بسیار موفقیت‌آمیز بوده است. در این مقاله ضمن بررسی روش کار کمپرسور اینورتر در یخچال با دو نوع از اینورتر های موجود یعنی خطی و دیجیتالی و همچنین تفاوت‌های آن‌ها آشنا خواهیم شد.

کمپرسور اینورتر

در سیکل تراکمی یخچال گاز با ورود به کمپرسور فشرده شده، در کنداسور حرارت خود را به محیط بیرون دفع می‌کند. سپس با عبور از دستگاه انبساط افت فشار پیدا کرده و وارد اواپراتور می‌شود که آنجا حرارت محیط داخلی یخچال را جذب و بخار می‌شود و نهایتاً به نقطه ابتدایی سیکل باز می‌گردد.

کمپرسور یخچال که مانند قلب عمل کرده و گاز را درسراسر سیکل حرکت می‌دهد در حقیقت می‌تواند میزان سرمای یخچال را تامین کند. به عبارتی در ابتدایی شروع به کار یخچال دمای آن بالاتر از حد مطلوب است. اینجاست که کمپرسور شروع به کار می‌کند و دمای یخچال با گذشت زمان کاهش می‌یابد. اگر کمپرسور به کار خود ادامه دهد دمای یخچال از حد مطلوب تایین شده نیز کمتر می‌شود، که هیچ نیازی به آن وجود ندارد و این کار فقط برق اضافی مصرف می‌کند.

لذا در هنگامی که دمای یخچال به نقطه مطلوب رسید ترموستات یخچال که یک حسگر دما است، برق کمپرسور را قطع و کمپرسور را خاموش می‌کند. بعد از گذشت مدت زمانی، دمای داخلی یخچال مجدداً بالا می‌رود و ترموستات برق کمپرسور را وصی کرده و عمل سرمایش مجدداً آغاز می‌شود.
این چرخه مدام تکرار می‌شود و هر بار کمپرسور باید با تمام توان خود کار کند.

این یعنی حداکثر مصرف برق. در حالی که اگر بتوان توان کمپرسور را کنترل کرد، به طوری که وقتی دمای یخچال به نقطه مطلوب رسید، کمپرسور به طور کامل خاموش نشود، بلکه سرعت دوران آن کم شود. با این کار علاوه برآنکه می‌توان دمای یخچال را در نقطه مطلوب ثابت نگه داشت، همچنین در مصرف برق نیز صرفه‌جویی خواهد شد. چرا که میزان مصرف برق کمپرسور رابطه مستقیم با سرعت دوران آن دارد.

این کار یعنی کنترل سرعت کمپرسور بر عهده قطعه‌ای است به نام اینورتر. در کمپرسورهای اینورتر یا به طور دقیق‌تر کمپرسورهای اینورتردار، در ابتدای شروع به کار کمپرسور با تمام توان خود کار می‌کند هنگامی که به نقطه مطلوب تنظیم شده توسط کاربر رسید، به جای خاموش شدن دور آن کم می‌شود و با این کار دمای یخچال در محدوده تنظیم شده باقی می‌ماند و مصرف آن نیز به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

نحوه کار کمپرسور اینورتر

انواع کمپرسور اینورتر

تا اینجا متوجه شدیم که کمپرسور اینورتر خود نوع خاصی از کمپرسور نمی باشد، بلکه کمپرسورای است که دارای قطعه‌ای برای تنظیم سرعت دوران است. اما در تبلیغات برندهای مختلف یخچال و یا هنگام خرید توسط فروشندگان از اصطلاحات مختلفی برای یخچال‌ها استفاده می‌شود. مثلاً کمپرسورهای اینورتر دیجیتالی ویا کمپرسور اینورتر خطی. این دو نوع از کمپرسورهای اینورتر چه تفاوتی با یکدیگر دارند. در ادامه به این سوال پاسخ می‌دهیم.

کمپرسور اینورتر دیجیتالی

در این نوع کمپرسور برای کنترل سرعت دوران از یک ریزپردازنده دیجیتالی استفاده می‌شود. این ریزپردازنده در هنگامی که دمای یخچال تا نقطه مورد نظر پایین بیاید مقدار برقی که کمپرسور می‌رسد را تنظیم می‌کند که با این کار دور کمپرسور کاهش می‌یابد. از مزایای این نوع کمپرسور اینورتر می توان به افزایش طول عمر کمپرسور، کاهش مصرف برق و کاهش آلودگی صوتی اشاره کرد. یکی از معروف‌ترین برندهایی که از کمپرسور اینورتر دیجیتالی استفاده می‌کند شرکت سامسونگ می‌باشد.

کمپرسور اینورتر خطی

کمپرسور اینورتر خطی نیز مانند نوع دیجیتالی با تغییر سرعت دوران خود دما را ثابت نگه داشته و مصرف برق را کاهش می‌دهد. اما روش عمل کرد آن این است که در این نوع از کمپرسورهای اینورتر یک آهنربا به شکل خطی صفحه‌ای که پیستون در آن قرار گرفته است را جذب می‌کند. در مدل‌های معمولی کمورسور اینورتر چهار نقطه تماس در کمپرسور وجود دارد ولی در کمپرسور اینورتر خطی نقاط تماس به یک نقطه کاهش یافته‌اند. که این کار باعث کاهش مصرف برق می‌شود. از معروف‌ترین تولید کنندگان یخچال که از تکنولوژی اینورتر خطی استفاده می‌کند LG می‌باشد.

کمپرسور اینورتر پلاسما

کمپرسور اینورتر پلاسما

یکی از جدیدترین فناوری‌های موجود در ضمینه کمپرسورهای اینورتر نوع پلاسمای آن است که از سال 2019 معرفی شده‌ است. در این نوع از کمپرسورها از سه سنسور برای کنترل کمپرسور استفاده می‌شود. یک سنسور برای تشخیص دمای یخچال،‌یک سنسور برای تخمین بار برودتی مواد داخل یخچال و یک سنسور دیگر برای تحلیل تنظیمات کاربر. همچنین این نوع از کمپرسورها از یک لایه پلاسمایی برای کتینگ کمپرسور استفاده شده است که طول عمر آن را تا 25 سال افزایش می‌دهد.

جمع بندی

کمپرسور اصلی‌ترین عضو مصرف کننده برق در یخچال می‌باشد. برای کاهش مصرف برق یخچال، شرکت‌های تولید کننده از فناوری به نام اینورتر در یخچال استفاده می‌کنند که مقدار مصرف برق را کاهش دهد. در کمپرسورهای اینورتر دو مدل وجود دارد: اینورتر خطی و اینورتر دیجیتالی. و مدل پلاسما که جدیداً معرفی شده است. اگر برای خرید یخچال مشکلی با صرف هزینه بیشتر ندارید توصیه می‌شود که یخچال با کمپرسورهای اینورتر خطی یا پلاسما انتخاب شود. ولی نباید فراموش کرد که کمپرسورهای اینورتر دیجیتالی نیز عمل‌کرد قابل قبولی دارند. ولی در مجموع برای خرید یخچال باید موارد دیگری را نیز مد نظر قرار داد مثل خدمات پس از فروش و کیفیت برند و ….

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *