کولر و چیلر

چگونگی نصب هواساز و نحوه راه اندازی آن

نصب هواساز
لطفا امتیاز دهید

دستگاه هواساز یکی از تجهیزات مورد استفاده در سیستم‌های تهویه مطبوع است، که کاربرد فراوانی دارد. برای آنکه هواساز بتواند به درستی کارکرده و عملکرد مناسبی داشته باشد باید از صحت نصب آن اطمینان حاصل کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی چگونگی نصب هواساز و همین طور راه‌انداری آن بپردازیم. البته لازم به ذکر است که این مقاله صرفاً جهت آشنایی بوده و نصب و راه‌اندازی هواساز نیازمند دانش و تجزبه کافی است که بهتر است توسط تکنسین مجرب انجام شود.

هواساز

هواساز یکی از تجیهزات تهویه مطبوع است، که وظیفه آن ایجاد جریان هوا با دما، رطوبت و کیفیت مناسب است. هواساز هم می‌تواند به عنوان سیستم برودتی یا سرمایشی و هم به عنوان سیستم گرمایشی مورد استفاده قرار گیرد.

هواساز به علت داشت فیلترهای مخصوص، علاوه بر تنظیم دما و رطوبت هوا، کیفیت آن را نیز از نظر وجود ریز گردها، گرد و غبار و آلودگی تنظیم می‌کند، که به همین علت دستگاه‌های هواساز در شهرهایی با آلودگی هوای بالا، بسیار محبوب می‌باشند. شما می‌توانید با مطالعه مقاله فیلتر هواساز، با انواع فیلتر و نحوه کار آن‌ها در دستگاه هواساز بیشتر آشنا شوید.

همچنین دستگاه هواساز دارای سیستم رطوبت زنی است، که توسط آن می‌تواند رطوبت نسبی هوای خشک را افزایش داده تا مطبوعیت هوا افزایش یابد، این امکان در مناطقی با آب وهوای خشک خصوصاً در فصول سرد سال که رطوبت نسبی کاهش می‌یابد بسیار مفید و تاثیرگذار است.

هواسازها معمولاً بر اساس ابعاد و قدرت هوادهی تقسیم بندی می‌شوند، مثلاً هواساز صنعتی، هواساز آپارتمانی، هواساز خانگی، هواساز کوچک و….. البته اساس کار و اجزاء تشکیل دهنده آن‌ها بسیار شیبه یکدیگر است.

هواسازها دارای یک فن برای ایجاد جریان هوا هستند، که بر حسب مدل می‌تواند به طور کامل هوای بیرون را به داخل وارد کرده ویا می‌تواند ترکیبی از هوای داخل و بیرون را ایجاد کند که با این کار در مصرف انرژی صرفه جوی شود.

در داخل بدنه هواساز فیلترهای مخصوصی وجود دارند که وظیفه آن‌ها تمیز کردن هوای جذب شده از بیرون است تا با این کار کیفیت هوا افزایش یابد.

جزء بعدی هواساز کویل است. کویل لوله‌های مارپیچی است که دارای فین بوده و آب گرم یا سرد متناسباً برای گرمایش یا سرمایش وارد آن شده و جریان هوا توسط فن بر روی کویل جریان می‌یابد. به این ترتیب آب و هوا بدون تماس مستقیم، تبادل حرارت انجام داده و دمای هوا به نقطه مطلوب می‌رسد. آب سرد کویل هواساز توسط چیلر و آب گرم آن توسط بویلر تامین می‌شود.

همان طور که اشاره شد هواساز قابلیت افزایش رطوبت هوای خشک را نیز دارد، این کار توسط پاشش آب توسط نازل‌های مخصوص بر روی جریان هوا صورت می‌گیرد. البته هواساز دارای تجهیزات کنترلی، دمپر و دیگر قطعات نیز می‌باشد.

دستگاه‌های هواساز ممکن است، بر حسب ابعاد و نیاز به صورت موتاژ شده و یا مونتاژ نشده ساخته و در به محل نصب منتقل شوند. نصب صحیح و اصولی هواساز، کمک می‌کند تا دستگاه کارایی مورد انتظار را داشته باشد. در ادامه این مقاله به بررسی نکاتی می‌پردازیم تا راهنمایی باشد برای نصب هواساز. باز هم تاکید می‌کنید که این موارد صرفاً جهت آشنایی بیان شده و نصب و راه‌اندازی اصولی هواساز نیازمند تخصص و تجربه است که بهتر است توسط تکنسین مجرب انجام شود.

هواساز و نحوه نصب آن

نصب هواساز

برای انتخاب محل نصب هواساز، مکانی را انتخاب کنید که تحمل وزن آن را داشته باشد. در صورت لزوم از شاسی  مخصوص استفاده کنید و برای پبیش‌گیری از انتقال ارتعاشات به شاسی از لرزه‌گیرهای مخصوص استفاده کنید. بهتر است با مهندسین سازه جهت بررسی تحمل بار استاتیکی هواساز توسط سقف ویا سازه، مشورت کنید.

مکان نصب باید دسترسی به هوای تازه را داشته باشد، معمولاً پشت بام یا مکانی مرتفع می‌تواند گزینه مناسبی باشد.  همچنین جهت صرفه‌جویی در هزینه‌هایی از جمله کانال کشی و … هواساز را در مکانی نصب کنید که فضای مد نظر فاصله زیادی نداشته باشد. در اطراف هواساز فضای کافی برای تعمیرات را پیش بینی کنید.

اتصال دهانه خروجی هواساز به کانال‌کشی، تابع قوانین و استانداردهایی است که رعایت آن‌ها قویاً توصیه می‌شود. این اتصال باید از جنس چادر منجنیت‌دار کانتینری باشد. به این ترتیب ارتعاشات به کانال کشی منتقل نشده و علاوه بر کاهش احتمال خسارت، از آلودگی صوتی نیز کاهسته می‌شود.

هواساز برای تامین آب مورد نیاز، نیازمند لوله‌کشی است. برای اجرای لوله‌کشی توجه داشته باشید که محل آن ممانعتی جهت باز و بسته شدن درب هواساز نداشته باشد. همچنین استفاده از عایق برای لوله‌ها بر ایمنی و عملکرد دستگاه تاثیر گذار است.

دستگاه هواساز نیازمند تابلو برق است، تا تجهیزات کنترلی، الکتریکی و … در آن قرار گیرند. محل نصب تابلو برق را طوری انتخاب کنید که به راحتی در دسترس باشد.

استفاده از حفاظ برای دریچه هوای تازه، از ورود اجسام خارجی و جانوران کوچک مانند پرندگان و … جلوگیری می‌کند. مکان در یچه را طوری انتخاب کنید که کمترین میزان دود و آلودگی به آن وارد شود، این نکته برای مصارف صنعتی هواساز بسیار مهم است.

لوله درین یا تخلیه را مجهز به سیفون کرده و به فاضلاب ساختمان متصل کنید. همچنین در زیر محل نصب هواساز از عایق رطبوتی مانند قیروگونی استفاده کنید.

راه اندازی هواساز

کانال کشی هواساز

استفاده از کانال کشی چه برای هواساز و چه برای دیگر سیستم‌های تهویه مطبوع مثل داکت اسپلیت، باعث می‌شود تا با استفاده از یک دستگاه با ظرفیت مناسب به جای چندین دستگاه، قسمت‌های مختلف ساختمان تحت پوشش قرار گیرد. البته برای آن‌که عملکرد سیستم تهویه مطبوع به طور مناسب باشد یکی از موارد بسیار مهم کانال کشی هواساز به شکل درست و اصولی است.

طراحی و اجرای کانال کشی هواساز معمولاً همزمان با طراحی و ساخت سازه ساختمان انجام می‌گیرد، که این کار باید توسط طراح متخصص انجام شده تا ضمن آنکه دارای عملکرد مناسبی باشد، تداخلی با دیگر قسمت‌های ساختمان نداشته باشد.

برای طراحی و محاسبات کانال کشی، موارد مختلفی باید مدنظر قرار گیرند از جمله این موارد، انتخاب ابعاد و مقطع کانال با توجه به فضای مدنظر، محاسبه جداکننده هوای کانال، محاسبه و انتخاب دریچه‌های کانال، انتخاب مکان مناسب دریچه‌ها، محاسابات مربوط به افت فشار و سرعت هوا و ….

لازم به تاکید است که تمامی این موارد نیازمند محاسبات دقیق مهندسی است و طراحی کانال کشی هواساز به طور تجربی امکان‌پذیر نمی‌باشد.  

در برخی از ساختمان‌ها نیاز به اجرای سقف کاذب و رابیتس‌کاری وجود دارد که در این صورت توجه داشته باشید که حتماً از جابجایی کانال هواساز خودداری شود، این کار باعث جدا شدن اتصالات (فلنج‌های) کانال کشی هواساز شده که در نتیجه آن کانال کشی از حالت هوابند خود خارج شده که این امر افزایش مصرف انرژی و کاهش راندمان سیستم را در پی خواهد داشت. قبل از رابیتس‌بندی اتصالات کانال کشی بررسی شود تا از صحت هوابند بودن آن اطمینان حاصل گردد. پس از اتمام کانال کشی هواساز بهتر است درچه‌ها توسط پلاستیک پوشیده شود، تا از ورود گرد و خاک حاصل از بنایی، سنگ‌کاری و … به داخل کانال جلوگیری گردد.

عایق کانال کشی هواساز

کانال‌های فلزی (ورق‌های گالوانیزه)، باعث اتلاف انرژی و همین طور تعرق (چگالش قطرات آب بر روی کانال) و چکه بر روی سقف کاذب می‌گردد. به همین منظور بهتر است تا کانال کشی عایق‌کاری شود. بهترین نوع عایق برای کانال کشی گالوانیزه عایق‌های الاستومری می‌باشد.البته باید توجه داشت که این نوع عایق‌ها دارای عمر مفید هستند که معمولاً پس از یک تا دو سال، خاصیت عایق بودن خود را از دست خواهند داد.

گزینه بهتر استفاده از کانال‌های از پیش عایق شده است، که معمولاً از جنس پلی‌یورتان می‌باشند. این کانال‌ها عایق حرارت و صدا بوده، وزن کمی دارند و به سرعت نصب می‌شوند. همچنین خاصیت ضد قارچ و ضد کپک نیز دارند.

راه‌اندازی هواساز

پس از استقرار هواساز در محل مناسب نوبت به راه‌اندازی هواساز می‌رسد، برای این منظور نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • از صحت اتصال اکتروموتور، مدارات کنترلی و دیگر تجهیزات الکتریکی به تابلو برق اطمینان حاصل کنید.
  • سیسیتم لوله‌کشی آب را از طریق منبع انبساط از آب پر کرده، شیر فلکه‌های رفت و برگشت کویل را بررسی و سپس کویل‌ها را هواگیری کنید.
  • از صحت عملکرد اله بخار در سیستم‌های گرمایشی اطمینان حاصل کنید.
  • از صحت عملکرد تسمه، یاتقان‌ها و پولی اطمنیان حاصل کنید.
  • فیلترهای هوا را بررسی و در صورت لوزم آن‌ها را تعویض کرده و یا شستوشو دهید.
  • از باز بودن و صحت عملکرد دمپرها اطمینان حاصل کنید.
  • سیسیتم رطوبت‌زنی هواساز را بررسی کنید.
  • پس از راه‌اندازی دستگاه میزان مصرف جریان الکتریکی اندازه‌گیری کرده و آن را با مقدار قید شده بر روی پلاک دستگاه مطابقت دهید. در صورت مغایرت حتماً نصبت به رفع آن اقدام کنید.

نصب و راه اندازی هواساز

جمع بندی

در این مقاله به بررسی نکاتی برای نصب هواساز و راه‌اندازی آن پرداختیم. این مقاله حهت آشنایی با نحوه نصب و راه‌اندازی هواسازه بوده و اجزای عملی آن نیازمند تجربه و تخصصی است، که بهتر است نصب هواساز توسط تکنسین مجرب که به تمام جزیات آن اشارف دارد انجام شود. امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد، جهت مشاوره و تهیه انواع هواساز با مشاورین فروش گروه صنعتی دی تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *