ابزارهای سردخانه

استاندارد تابلو برق؛ IP در استاندارد تابلوبرق به چه معناست؟

استاندارد تابلو برق
لطفا امتیاز دهید

یکی از دغدغه‌های استفاده کنندگان از تابلو برق‌ها، میزان دوام و تاب آوری آن‌ها در مقابل عوامل خارجی از جمله گرد و خاک، آب، اجسام سخت، افراد و … می‌باشد. برای این منظور تابلو برق‌ها را با استانداردی معروف به کد IP معرفی می‌کند. اما این کد که به همراه یک عدد دو رقمی بیان می‌شود، به چه معنی است؟ در این مقاله قصد داریم با معرفی استاندارد تابلو برق IP  به این پرسش پاسخ دهیم.

تعریف

قبل از معرفی استاندارد تابلو برق، بهتر است مروری داشته باشیم بر تعریف آن. اینکه تابلو برق چیست؟ 

تابلو برق یک محفظه‌ای است، که در آن تجهیزات برقی و الکترونیکی از جمله کلیدها، قطعات کنترلی، قطعات حفاظتی، نمایشگرها و …  و همچنین سیم‌کشی، نصب می‌شود. با این کار این تجهیزات که معمولاً بسیار حساس هستند از عوامل محیطی و خارجی و همچنین دسترسی انسان، محافظت می‌شوند. یکی از کاربردهای تابلو برق، استفاده برای ساخت سردخانه است. 

تابلو برق‌ها بنا به کاربردشان می‌توانند اشکال و ابعاد مختلفی داشته باشند و در انواع صنایع مختلف از جمله سیکل‌های برودتی و تهویه مطبوع و بسیاری دیگر، مورد استفاده قرار گیرند. در یک دسته‌بندی کلی، تابلو برق‌ها به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • فشار ضعیف با ولتاژ کمتر از 1000 ولت
  • فشار متوسط با ولتاژ بین 1000 تا 36000 ولت
  • فشار قوی با ولتاژ بیش از 36000 ولت

تابلو برق‌ها با توجه به حساسیتی که دارند، باید استانداردهای داشته باشند تا از صحت عملکردشان اطمینان حاصل شود. دو استاندارد رایج در دنیا، برای تابلو برق‌ها وجود دارد:

  • استاندارد آمریکایی
  • استاندارد بین‌المللی

استاندارد آمریکایی توسط انجمن ملی تولیدکنندگان برقی معروف به NEMA، برای کلاس‌های مختلفی از تابلو برق‌ منتشر می‎شود.

استاندارد بین‌المللی اما در ایران رایج‌تر می‌باشد، که موضوع بحث اصلی ماست و در ادامه به استاندارد تابلو برق مطابق IEC خواهیم پرداخت.

استاندارد حفاظتی تابلو برق

همان طور که دیدیم، تابلو برق محفظه‌ای است، که دارای انواع تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی می‌باشد. پس یکی از دغدغه‌های استفاده کنندگان از تابلو برق، میزان مقاومت آن در مقابل گرد و خاک، آب و دیگر عوامل محیطی و جوی است. به همین منظور معمولاً به هنگام معرفی تابلو برق و البته برخی دیگر از تجهیزات برقی مانند فن‌‍‌ها و …، از استانداردی موسوم به IP استفاده می‌کنند تا مقاومت آن محصول را در مقابل این عوامل بیان کنند. اما این استاندارد و عدد آن چه معنی دارد؟ آیا هر قدر عدد IP  بزرگتر باشد بهتر است؟ در این قسمت به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهیم.

جدول استاندارد حفاظتی تابلو برق

کمیسیون بین‌المللی الکتروتکنیک  یا IEC  که مخفف Electrotechnical Commission International می‌باشد، یک موسسه استاندارد غیر‌دولتی است، که کلیه استانداردهای مربوط به تجهیزات الکترونیک و فناوری‌های مرتبط با آن را تنظیم می‌کند. استانداردهای IEC شامل دامنه وسیعی از فن‌آوری‌ها از جمله تولید، انتقال و توزیع برق برای مصارف اداری و خانگی، نیمه‌رساناها، فیبرهای نوری، باطری‌ها، فناوری خورشیدی، فناوری نانو، انرژی دریایی و… می‌باشد.

این نهاد در سال 1906 با مشارکت موسسه مهندسان الکترونیک بریتانیا، مؤسسه مهندسان برق آمریکا و برخی دیگر در لندن شکل گرفت، اما بعدها به ژنو نقل مکان شد. امروزه IEC  به عنوان یک نهاد پیشرو برای صنایع مرتبط در جهان مورد پذیرش است و استانداردهای آن در تمام کشورهای عضو پذیرفته می‌شود.  

استانداردهای IEC  که با نام خود و یک عدد از 60000 تا 79999 بیان می‌شود، شامل انواع موضوعات مرتبط با صنایع و تجهیزات برقی و الکترونیکی می‌باشد به عنوان مثال IEC 60417 استاندارد علامت‌های گرافیکی برای تجهیزات است.

یکی از معروف‌ترین استانداردهای IEC، استاندارد درجه حفاظت با مشخصه IEC60529  است، که در آن برای کد‌های به جهت مشخص شدن میزان مقاومت و حفاظت یک تجهیز در برابر عوامل خارجی مشخص می‌شود. این درجه حفاظت توسط کدهای IP بیان می‌شود، که در بسیار از تجهیزات الکترونیکی از جمله تابلو برق‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کد‌های IP به این شکل هستند، ابتدا دو حرف IP که مخفف Ingress Protection است، سپس یک عدد بین 0 تا 6، بعد از آن یک عدد بین 0 تا 8 می‌آید.

رقم اول کد IP  بیان‌گر میزان حفاظت در برابر اجسام سخت است، که عدد آن از 0 که ککمترین است تا 6 بیشترین است، مطابق جدول زیر می‌باشد:

 

توضیح

جزئیات

0

بدون حفاظت

 

1

حفاظت در برابر اجسام سخت بزرگتر از 50 میلی‌متر

حفاظت در برابر برخورد پشت دست

2

حفاظت در برابر اجسام سخت بزرگتر از 12 میلی‌متر

حفاظت در برابر انگشت و وسلیه‌ مشابه با طول کمتر از 80 میلی‌متر

3

حفاظت در برابر اجسام سخت بزرگتر از 2.5 میلی‌متر

حفاظت در برابر اجسام، سیم و … با قطر بیش از 2.5 میلی‌متر

4

حفاظت در برابر اجسام سخت بزرگتر از 1 میلی‌متر

حفاظت در برابر سیم یا تسمه با ضخامت بیش از 1 میلی‌متر

5

مقاوم در برابر گرد و غبار

تا حدی که به دستگاه آسیب نرسد در مقابل گرد و خاک مقاوم است

6

محافظت شده در مقابل گرد و غبار

هیپ گونه گرد و غباری نفوذ نمی‌کند

درجه ip و تاثیر ان در استاندارد تابلو  برق برای حفاظت ببیشتر

رقم دوم اما میزان مقاومت در برابر نفوذ آب (و نه هیچ مایع دیگر) را مشخص می‌کند. توجه داشته باشید که آزمایشات مبتی بر نفوذ آب بوده و برای دیگر مایعات ممکن است صادق نباشد.

 

توضیح

جزئیات

0

محافظت نشده

 

1

چکیدن آب

چکیدن آب به دمت 10 دقیقه معادل ریزش 1 میلی‌متر باران در دقیقه

2

چکیدن آب با زاویه 15 درجه

اگر محفظه تا ۱۵ درجه کج شود چکیدن آب اثر نمی‌گذارد.

3

افشاندن آب

پاشش قطرات آب تا زاویه 60 درجه اثر نمی‌گذارد

4

پاشیدن آب

پاشش قطرات آب با هر زاویه‌ای اثر نمی‌گذارد

5

جت آب

پرتاب آب با افشانک آب با قطر 6.3 میلیمتر از هر جهتی اثر نمی‌گذارد

6

جت آب قوی

پرتاب آب با افشانک آب با قطر 12.5 میلیمتر از هر جهتی اثر نمی‌گذارد

7

غوطه‌وری تا 1 متر

غوطه‌وری تا عمق 1 متر اثری نمی‌گذارد

8

غوطه‌وری بیش از 1 متر

غوطه‌وری تا عمق بیش از 1 متر اثری نمی‌گذارد

 

جمع بندی

در این مقاله با استاندارد تابلو برق برای حفاظت آشنا شدیم. تابلو برق‌ها و دیگر تجهیزات الکتریکی با توجه به حساسیتی که دارند باید در مقابل عوامل خارجی و نفوذ آب مقاوم باشند. موسسه IEC یکی از نهاد‌های معتبر در زمینه تعریف استاندارد برای تجهیزات برقی است، که یکی از استانداردهای آن، میزان مقومت و حفاظت تجهیزات یا IP است، که در این مقاله با کد‌های IP آشنا شدیم. امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید. جهت تهیه انواع تابلو برق با کارشناسان فروش دی در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *