فن و هیتر

لوله کشی فن کویل

لوله کشی فن کویل
لطفا امتیاز دهید

فن کویل یکی از پر استفاده‌ترین تجهیزات تهویه مطبوع است، که علاوه بر آنکه دارای مدل‌ها و طراحی‌های مختلفی است، که می‌تواند انواع نیازها را برطرف کند، قابلیت سرمایش و گرمایش را هم دارد. برای تامین آب سرد و گرم، باید لوله‌کشی فن کویل به طور صحیح انجام شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی لوله‌کشی فن کویل و انواع آن پردازیم.

فن کویل

فن کویل به انگلیسی Fan Coil یکی از تجهیزات تهویه مطبوع است که وظیفه اصلی آن ایجاد جریان هوا با دمای مطلوب می‌باشد. از این دستگاه هم به منظور سرمایش و هم به منظور گرمایش می‌توان استفاده کرد. از فن کویل می‌توان در منازل مسکونی، مجتمع‌های آپارتمانی، تجاری و صنعتی، سالن‌های ورزشی، سالن‌های همایش، کارگاه‌های تولیدی و … بهره برد.

فن کویل مدل‌های بسیار مختلفی دارد که به می‌توان بسته به شرایط محیطی که مد نظر است از آن‌ها استفاده کرد. به عنوان مثال فن کویل زمینی که به طور مستقل بر روی زمین قرار می‌گیرد، فن کویل دیواری که بر روی دیوار نصب می‌شود، فن کویل سقفی که در داخل سقف نصب می‌شود، فن کویل کانالی که از یک واحد فن کویل به چند فضای مجزا کانال‌کشی می‌شود و ….

اساس کار تمام فن کویل‌ها مشابه یکدیگر است. به طور ساده یک فن وظیفه ایجاد جریان هوا را برعهده دارد. یک کویل نیز بین آب و هوا تبادل حرارتی برقرار می‌کند. آب کویل بر حسب نیاز می‌تواند سرد باشد که از چیلر به منظور برودت محیط تامین می‌شود، یا می‌تواند گرم باشد که از بویلر موتورخانه یا پکیج به منظور گرمایش محیط تامین می‌شود.

با ورود آب به داخل کویل و عبور جریان هوا از آن، بین آب و هوا انتقال حرارت صورت گرفته و دمای هوا به نقطه مطلوب می‌رسد، و هوای مطبوع به سمت فضای مد نظر منتقل می‌شود. شما می‌تواند جهت آشنایی بیشتر با ساختمان فن کویل و طرز کار آن، مقالات مرتبط را از آرشیو مقالات گروه صنعتی دی مطالعه کنید.

لوله کشی فن کویل

همان طور که دیدیم، فن کویل برای تامین بار گرمایشی و یا سرمایشی خود نیاز به آب با دمای مناسب دارد. این آب توسط دستگاه‌های دیگری مثل چیلر و مینی چیلر برای آب سرد و بویلر موتورخانه یا پکیج برای آب گرم تامین می‌شود.

انتقال آب توسط لوله‌کشی فن کویل صورت می‌گیرد و این امکان را به کاربر می‌دهد که بتواند از فن کویل هم برای سرمایش و هم برای گرمایش استفاده کند. لوله‌کشی فن کویل بر دو نوع است، که در ادامه این مقاله به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

فن کویل‌ها از نظر نوع سرمایش و گرمایش به دو نوع تقسیم می‌شوند:

  • فن کویل دو لوله‌ای
  • فن کویل چهار لوله‌ای

تفاوت این دو نوع لوله‌کشی فن کویل، نحوه انتقال آب مورد استفاده در آن است. همین طور که اشاره شد آب گرم و آب سرد مورد نیاز در فن کویل توسط رو دستگاه متفاوت و مستقل تامین می‌شود. برای واضح‌تر شدن موضوع یک ساختمان چند طبقه را در نظر بگیرید. یک واحد چیلر و یک واحد موتورخانه مرکزی به ترتیب آب سرد و آب گرم را تامین می‌کند. هر طبقه از این ساختمان دارای یک فن کویل مستقل است. حال بر حسب اینکه کنترل ورودی آب، یعنی تعیین آنکه آب گرم به فن کویل منتقل شود یا آب سرد، به نوع لوله‌کشی فن کویل بستگی دارد. در ادامه به بررسی هر یک از انواع لوله‌کشی فن کویل می‌پردازیم.

لوله‌کشی فن کویل دو لوله‌ای

در این نوع از لوله‌کشی فن کویل، تنها از دو لوله استفاده می‌شود. یک لوله برای ورود آب به فن کویل و دیگری برای خروج آب. گرم یا سرد بودن آب بستگی به آن دارد که این خط لوله به چه دستگاه متصل شود. اگر لوله‌کشی فن کویل به چیلر متصل شده باشد آب ورودی به آن خنک بوده و فن کویل در حال سرمایشی است. در صورتی که لوله‌کشی فن کویل به بویلر متصل شده باشد آب ورودی گرم و فن کویل در حالت گرمایشی خواهد بود.

حال به مثال آپارتمان گفته شده باز گردیم. تعیین آنکه لوله‌کشی فن کویل هر واحد به کدام دستگاه (چیلر یا بویلر) متصل شود، تحت کنترل کاربر نبوده و در واحد مرکزی ساختمان تنظیم می‌شود. به عبارتی اگر لوله‌کشی فن کویل به چیلر مرکزی متصل شود، فن کویل‌های تمامی واحد‌ها در حالت سرمایشی است. و در صورتی که لوله‌کشی فن کویل به موتورخانه متصل شود ، فن کویل‌های تمامی واحد‌ها در حالت گرمایشی است.

این روش یکی از پرکاربردترین لوله‌کشی فن کویل است که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و راندمان مناسبی دارد. اما این روش یک عیب دارد. باز هم به مثال ساختمان بر گردیم، اگر در شرایطی یکی از واحدها بخواهد از حالت سرمایشی فن کویل استفاده کند و یکی دیگر از واحد‌ها نیاز به گرمایش داشته باشد چه؟ با استفاده از روش دو لوله‌ای این امکان وجود ندارد ولی راه حل این مشکل، لوله‌کشی فن کویل به روش چهار لوله‌ای است.

لوله کشی فن کویل چهار لوله ای

لوله‌کشی فن کویل چهار لوله‌ای

برای آنکه واحد‌های مختلف فن کویل متصل به چیلر و بویلر مشترک، بتوانند به طور هم‌زمان و مستقل از یکدیگر از حالت‌های سرمایشی و گرمایشی استفاده کنند، از لوله‌کشی چهار لوله‌ای فن کویل استفاده می‌شود.

همان طور که از نام آن پیداست دو جفت خط لوله به فن کویل می‌رسد. یک جفت لوله خطوط رفت و برگشت چیلر برای تامین آب سرد و یک جفت خط لوله برای تامین آب گرم فن کویل. به این ترتیب در آن واحد برای تمامی فن کویل‌ها آب گرم و سرد تامین شده و انتخاب آن بر عهده کاربر است.

با تنظیم فن کویل بر روی حالت گرمایش یا سرمایش، آب با دمای متناسب وارد فن کویل شده بار برودتی یا حرارتی متناسب تامین می‌شود، با این شیوه لوله‌کشی فن کویل، کنترل حالت هر واحد مستقل از دیگر واحد‌هاست.

این روش لوله‌کشی فن کویل نسبت به روش دو لوله‌ای هزینه‌بر تر بوده و پیچیدگی‌های خاص خود را دارد اما به علت راحتی کاربر روش محبوبی است.

جمع بندی

فن کویل به علت آنکه هم به عنوان سیستم سرمایشی و هم به عنوان سیستم گرمایشی با عملکرد مناسبی قابل استفاده است به یکی از تجهیزات پرکاربرد در سیستم‌های تهویه مطبوع بدل شده است. یکی از مسائل مهم در این مورد، نحوه لوله‌کشی فن کویل است. در این مقاله به دو روش رایج لوله‌کشی فن کویل پرداختیم و مزایا و معایب هر یک را بیان کردیم. امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید. جهت مشاوره و تهیه انواع فن کویل با مشاورین فروش گروه صنعتی دی تماس بگیرید.   

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *