کولر و چیلر

کولر گازی صنعتی

آشنایی با کولر گازی صنعتی
لطفا امتیاز دهید

کولر گازی صنعتی یکی از تجهیزات تهویه مطبوع است، که به علت راندمان و قدرت برودتی مناسب در انواع محیط‌های صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی کولر گازی صنعتی؛ نحوه کار آن و همچنین اجزاء تشکیل دهنده آن بپردازیم.

کولر گازی صنعتی

کولر گازی صنعتی دستگاهی است که با استفاه از سیکل تبرید تراکمی بار سرمایشی ایجاد می‌کند و در با توجه به ظرفیت خود به منظور تهویه مطبوع در محیط‌های صنعتی، تجاری، سالن‌های ورزشی، سالن‌های همایش و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بر خلاف کولر آبی صنعتی که از برق و آب برای ایجاد برودت استفاده می‌کند، کولر گازی صنعتی تنها از انرژی الکتریکی بهره می‌برد که این امر در شرایطی که کمبود آب وجود داشته باشد یک مزیت بزرگ محسوب می‌شود.

اما کولر گازی صنعتی چگونه بار سرمایشی ایجاد می‌کند؟ همان طور که اشاره شد، کولر گازی صنعتی همانند کولر گازی خانگی بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار می‌کند، با این تفاوت که قدرت و ظرفیت بالاتری دارد.

سیکل تبرید تراکمی دارای چهار مرحله است، که در در مجموع حرارت موجود در هوای محیط مد نظر را جذب کرده و به محیط بیرون منتقل می‌کند. این چهار مرحله عبارتند از :

  • تراکم توسط کمپرسور
  • میعان توسط کندانسور
  • انبساط توسط دستگاه انبساط
  • تبخیر توسط اواپراتور

یک سیال کاری که به آن مبرد می‌گویند، ابتدا وارد کمپرسور شده و فشارش افزایش می‌یابد. سپس به کندانسور یا چگالنده منتقل شده و در آن‌جا از حالت گاز به مایع تبدیل می‌شود. در مرحله بعد مایع مبرد پس از عبور از دستگاه انبساط که در کولرهای گازی معمولاً لوله مویین است، دچار افت فشار می‌شود و در مرحله آخر در اواپراتور حرارت هوای داخل را جذب کرده و تبخیر می‌شود. به این ترتیب مبرد در اواپراتور حرارت هوای فضای داخلی را جذب کرده و در کندانسور این حرارت را به هوای بیرون منتقل می‌کند. با این روش دمای هوای داخل کاهش می‌یابد.

کولر گازی می‌تواند به شکل‌های مختلفی طراحی شود:

  • کولر گازی پنجره‌ای
  • کولر گازی اسپلیت
  • کولر گازی ایستاده
  • کولر گازی پرتابل
  • کولر گازی کانالی

کولر گازی پنجره‌ای

این مدل از کولرهای گازی برای فضاهای کوچک مناسب‌اند. این نوع کولرها ساختار یک‌پارچه‌ای دارند و تمامی اجزاء آن در یک بدنه واحد قرار گرفته و قابلیت نصب بر روی پنجره را دارند به طوری که یک سمت که کندانسور قرار دارد روبه بیرون و سمت اواپراتور رو به داخل اتاق باشد.

کولر گازی اسپلیت

اسپلیت به معنی دو تکه است، یعنی کولرهای گازی اسپیلت دارای دو قسمت مجزاء بوده که توسط لوله‌کشی به یکدیگر وصل می‌شوند. یک قسمت کندانسور و کمپرسور قرار دارد و در فضای بیرونی نصب می‌شود، قسمت دیگر که شامل اواپراتور و لوله مویین است در داخل نصب می‌شوند. قدرت برودتی این نوع کولر گازی از نوع پنجره‌ای بیشتر است.

کولر گازی ایستاده

کولر گازی ایستاده یا عمودی، به طور یکپارچه است و حالت عمودی دارد. این نوع کولرهای گازی با توجه به ظرفیت بالایشان در کاربردهای صنعتی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. قدرت برودتی برخی مدل‌های کولر گازی ایستاده به 960 هزار BTU نیز می‌رسد.

کولر گازی پرتابل

کولرهای گازی پرتابل یا قایل حمل، دارای ابعاد کوچکی بوده و امکان حمل و نقل آسان را دارند.

کولر گازی کانالی

کولر گازی کانالی یا داکت اسپلیت، نوعی از کولر گازی اسپلیت است، که از یک واحد اواپراتور به چند فضای مختلف کانال کشی می‌شود. به این ترتیب با یک دستگاه چند فضا را می‌توان خنک کرد.

انتخاب کولر گازی صنعتی

انتخاب کولر گازی صنعتی

علاوه بر نوع طراحی کولر گازی، ظرفیت آن نیز بسیار مهم است. ظرفیت کولر گازی صنعتی که با واحد BTU بر ساعت یا کیووات بیان می‌شود، در حقیقت توانایی خنک کننده آن را نشان می‌دهد. ظرفیت کولر گازی صنعتی به موارد زیرد بستگی دارد:

  • ابعاد فضای مد نظر
  • دمای محیط
  • میزان تردد
  • تعداد افراد
  • تعداد وسایل و دستگاه‌های موجود که ایجاد گرما می‌کنند

البته محاسبه میزان دقیق بار برودتی مورد نیاز کار دشواری است، به همین جهت می‌توان از جداول موجود که بر اساس مساحت فضای مورد نظر مقدار بار برودتی را مشخص می‌کنند استفاده کرد. به عنوان مثال برای فضایی با مساحت 1000 فوت مربع در شرایط اقلیمی متعادل می‌توان از کولرگازی صنعتی با توان 18 هزار BTU استفاده کرد و برای مساحت 2000 فوت مربع، ظرفیت 360000 BTU مناسب خواهد بود.

کولر آبی صنعتی یا کولر گازی صنعتی

یکی از معایبی که به کولرهای گازی خصوصاً در ابعاد صنعتی وارد است، مقدار برق مصرفی آن‌هاست. به همین جهت همواره این سوال پیش می‌آید که تفاوت کولر آبی صنعتی و کولر گازی صنعتی در چیست و مزایای کدام بیشتر است. در اینجا به چند مورد از تفاوت‌های کولر آبی صنعتی و کولر گازی صنعتی اشاره خواهیم کرد.

  • کولر گازی، علاوه بر کاهش دما رطوبت را نیز کاهش می‌دهد، حتی در برخی مدل‌ها با استفاده از فیلتر هوا توانایی تصفیه هوا را نیز دارد.
  • کولر گازی صنعتی بر خلاف کولر آبی صنعتی، در محیط‌های با رطوبت بالا کارای خود را از دست نمی‌دهد.
  • چرخه انتقال حرارت در کولر گازی می‌تواند برعکس شود، یعنی حرارت از بیرون به داخل منتقل شود. پس از کولر گازی می‌توان برای گرمایش هم استفاده کرد.
  • کولر گازی صنعتی بر خلاف کولر آبی صنعتی نیازی به آب ندارد. این امر در کشورهایی با بحران کم آبی بسیار مهم است
  • کولر آبی صنعتی به علت ایجاد رسوب و تجمع باکتری در آن‌ها، مهمولاً باعث ایجاد حساسیت، سردرد، آب ریزش بینی و … می‌شوند. در حال در کولرهای گازی این مشکل وجود ندارد.

جمع بندی

در این مقاله با یکی از پراستفاده‌ترین دستگاه‌های تهویه مطبوع یعنی کولر گازی صنعتی آشنا شدیم و به بررسی روش کار و انواع مدل‌های آن پرداختیم. در آخر نیز مقایسه‌ای داشیتیم بین کولر گازی صنعتی و کولر آبی صنعتی. امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار کرفته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *