فن و هیتر

تعمیر و عیب یابی هواساز

تعمیر و عیب یابی هواساز
5/5 - (1 امتیاز)

هواساز یکی از تجهیزات تهویه مطبوع است که در بسیاری از ساختمان‌های مسکونی، صنعتی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله قصد داریم به نحوه سرویس و تعمیر هواساز بپردازیم. لازم به تاکید است که مطالب عنوان شده در این مقاله صرفاً جهت آشنایی بوده و تعمیر هواساز نیازمند تخصص و تجربه می‌باشد، لذا بهتر است که برای تعمیر هواساز از تکنسین مجرب کمک گرفته شود.

هواساز

یکی از تجهیزاتی که به منظور تهویه مطبوع مورد استفاده قرار می‌گیرد، دستگاه هواساز می‌باشد. هواساز دستگاهی است که توانایی تغییر دما، روطبت و کیفیت هوا را دارد به شکلی که با توجه به شرایط اقلیمی هوایی مطبوع ایجاد شود. هواساز را می‌توان هم در فصل گرم به منظور ایجاد بار برودتی و هم در فصل سرد به منظور ایجاد بار گرمایی مورد استفاده قرار داد. همچنین هواساز می‌تواند با استفاده از فیلترهای مخصوص، هوا را تصفیه کند.

هواساز توسط آب گرم یا سرد برای گرمایش یا سرمایش، دمای هوا را تنظیم می‌کند. آب مورد نیاز هواساز از چیلر یا بویلر موتورخانه (یا تجهیزات مشابه) با توجه به عملکرد سرمایشی یا گرمایشی، تامین می‌شود.

هر هواساز دارای فن می‌باشد که هوای بیرون را به داخل خود می‌کشد. هوا با عبور از روی کویل که آب با دمای مناسب در آن جریان دارد، تبادل حرارت انجام داد و دمای آن تنظیم می‌شود.

هواسازها در مدل‌ها مختلفی تولید می‌شوند که تعداد و نوع کویل، نوع لوله‌کشی، ظرفیت و … آن‌ها متفاوت است، اما روش کار هواسازها یکسان می‌باشد.

اجزاء هواساز به طور کول عبارت است از:

  • بدنه اصلی
  • فیلر هوا
  • فن
  • کویل
  • سیسیتم کنترلی
  • رطوبت‌زن

شما می‌توانید با مراجعه به آرشیو مقالات گروه صنعتی دی، با قطعات و انواع هواساز بیشتر آشنا شوید. حال در ادامه این مقاله به بررسی نحوه سرویس و تعمیر اجزاء مختلف هواساز خواهیم پرداخت.

سرویس و تعمیر هواساز

هر دستگاهی نیازمند تعیمرات و سرویس به طور دوره‌ای است تا قطعات و اجزاء آن را بررسی شده و در صورت لزوم تعمیر شوند. هوساز نیز از این قاعده مستثنی نبوده و باید مرتباً بازرسی و تعمیر شود. در این قسمت نحوه بررسی اجزاء مختلف هواساز و روش سرویس و تعیمر آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

سرویس و تعمیر فن هواساز

بادبزن یا فن قطعه‌ای است که وظیفه ایجاد جریان هوا را بر عهده دارد. فن هواساز شامل قطعات زیر است:

  • حلزونی
  • پره
  • شفت
  • الکتروموتور
  • یاتاقان
  • تسمه و پولی

حلزونی در حقیقت پوسته فن است، که نباید به هیچ عنوان ارتعاش داشته باشد. لذا در سرویس و تعمیر هواساز از محکم بودن و سالم بودن حلزونی اطمینان حاصل کنید.

پره‌های فن هواساز، باید بتوانند آزادانه بدون برخورد با قسمت‌های دیگر حرکت کنند. لذا از محکم بودن و نداشتن لقی اطمنیان حاصل کنید. شفت فن نیز باید باید در سوریس و تعمیرات هواساز بازرسی شود.

یاتاقان یا روان‌کارها از اصطحکاک شفت کم می‌کنند. از صحت کارکرد یاتاقان‌های فن اطمینان حاصل کنید و در در صورت لزوم آن‌ها را روغن‌کاری کنید.

الکترموتور قسمتی است که توسط جریان الکتریکی، دوران کرده و فن را به گردش در می‌آورد. مطمئین شوید که الکترموتور سالم است و با پولی‌های فن در یک راستا قرار دارد. پولی‌ها را نیز در صورت لزوم فقط توسط پولی‌کش جابجا و از اعمال ضربه به آن خود داری کنید.

یکی از قطعات فن که نیاز به تعویض دوره‌ای دارد تسمه می‌باشدو تسمه قطعه‌ای است که حرکت را از الکتروموتور به پولی منتقل می‌کند. از محکم بودن تسمه‌ها اطمینان حاصل کنید. برای این کار کافی است، با انگشت خود قسمت میانی تسمه را به پایین بکشید. فاصله تغییر مکان تسمه به اعضای هر میلی‌‍متر طول نباید بیشتر از 0.1 میلی‌متر باشد.

تعمیر هواساز

سرویس و تعمیر کویل هواساز

همان طور که اشاره شد، کویل هواساز قسمتی است که تبادل حرارت بین هوا و آب صورت گرفته و دمای هوا تنظیم می‌شود. برای اطمینان از صحت کارکرد کویل هواساز نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • از تمیز بودن فین‌ها کویل اطمینان حاصل کنید، رسوب و گرفتگی باعث کاهش قابل توجه راندمان خواهد شد.
  • به منظور پیش‌گیری از یخ‌زدگی کویل در فصل زمستان، آب موجود در کویل سرمایی را تخلیه کنید. (در هواسازهایی که از کویل مجزا استفاده می‌کنند.)
  • تشت تخلیه زیر کویل را از روسبات و گرد وخاک تمیز کنید و از مسدود نبودن سوراخ تخلیه آب اطمینان حاصل کنید.
  • از عدم زنگ‌زدگی و اکسیداسیون بدنه کویل اطمینان حاصل کنید.

سرویس و تعمیر فیلتر هواساز

فیلتر هواساز وظیفه تصفیه هوا را بر عهده دارد. فیلتر هواساز در مدل‌های مختلفی وجود دارند که می‌تواند جهت آشنایی بیشتر به مقاله مربوطه مراجعه کنید.

برای سرویس فیلتر آلومینیومی هواساز (پیش فیلتر)، می‌تواند آن‌ را باز کرده،شسته و پس از خشک کردن در جای خود نصب کنید. فیلترهای کیسه‌ای نیز بهتر است به طور دوره‌ای تعویض شوند.

جمع بندی

در این مقاله به سرویس و تعمیر هواساز پرداخته شد. سرویس‌های دوره‌ای و تعمیر هواساز باعث افزایش طول عمر آن شده و از ایجاد خسارات بزرگتر جلوگیری می‌کند. لازم به تاکید است که این مطالب صرفاً جهت آشنایی بوده و تعمیر هواساز نیازمند تخصص و تجربه می‌باشد، لذا بهتر است از تکنسین مجرب کمک گرفته شود. امیدواریم از این مقاله بهره برده باشید. جهت مشاوره و خرید انواع هواساز با مشاورین فروش دی تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *