یکی از بهترین راههای نگهداری بلندمدت و حتی کوتاهمدت میوهها و سبزیجات، انبارکردن این محصولات در سردخانه است. سردخانه گوجهفرنگی یک فضای نگهداری با شرایط دمایی و رطوبتی مناسب است که میتواند این محصول را با حداکثر کیفیت نگهداری کرده و موجب افزایش طول عمر آن شود. این سردخانه همچنین امکان نگهداری گوجه در خارج از فصل محصول را نیز فراهم میکند. در ادامه قصد داریم شما را با شرایط نگهداری گوجهفرنگی در سردخانه آشنا کنیم.
فهرست مطالب
شرایط نگهداری گوجه فرنگی در سردخانه
برای حفظ کیفیت محصول گوجهفرنگی، ضروری است که سردخانههای نگهداری این محصول از لحاظ دما، رطوبت، نور، سیستم تهویه و… دارای شرایط مناسبی باشند تا بتوان این محصول را با حداقل خسارت، به مدت طولانیتری نگهداری کرده و از تجزیه و پوسیدگی این محصول جلوگیری کرد. در ادامه به توضیح شرایط لازم برای سردخانه گوجهفرنگی میپردازیم.
جهت ثبت درخواست ساخت و تجهیز سردخانه گوجه فرنگی کلیک کنید تا کارشناسان دی کول با شما تماس بگیرند . همچنین میتوانید جهت مشاوره رایگان با شماره 02177683001 تماس بگیرید. |
دمای سردخانه گوجه فرنگی
تعیین دمای مناسب برای سردخانه گوجهفرنگی به میزان رسیدهبودن گوجهفرنگی بستگی دارد. هرچه مدتزمان موردنظر برای نگهداری گوجهفرنگی بیشتر باشد، باید آن را زودتر و هنگامی که رنگ آن سبز است برداشت کرد. به طور کلی کنترل دمای سردخانه مهمترین عامل در نگهداری گوجهفرنگی است؛ زیرا این محصول به شدت نسبت به دما حساس است. در ادامه به شرایط دمایی نگهداری گوجهفرنگی در سردخانه، براساس میزان رسیدن این محصول اشاره میکنیم:
- گوجهفرنگی کال باید در دمای ۱۹ تا ۲۱ درجه سانتیگراد نگهداری شود؛ زیرا دمای بیشتر یا کمتر از این مقدار میتواند موجب آسیبهایی به این محصول شود.
- دمای مناسب برای گوجهفرنگیهای نیمهرسیده ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتیگراد است.
- گوجهفرنگی کاملا رسیده باید در دمای ۶ تا ۸ درجه نگهداری شود.
- دمای مناسب برای نگهداری گوجه گیلاسی چیزی در حد ۷ تا ۱۵ درجه سانتیگراد است.
- دمای مناسب برای نگهداری گوجه گلخانهای سبز تا رسیده، دمای ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد است. در چنین دمایی میتوان این محصول را برای مدت ۲ هفته نگهداری کرد.
رطوبت سردخانه گوجه فرنگی
حفظ رطوبت سردخانه یکی از عوامل اساسی در نگهداری گوجهفرنگی در سردخانه است. زیرا نبود رطوبت موجب خشکشدن این محصول و خرابی آن میشود. به طور معمول رطوبت سردخانه گوجهفرنگی باید در حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد باشد. افزایش بیرویه رطوبت نیز میتواند اثرات مخربی همچون رشد باکتریها و قارچها بر جای بگذارد.
نور سردخانه گوجه فرنگی
کنترل نور محیط سردخانه یکی دیگر از شرایط مهم نگهداری این محصول است. زیرا گوجه فرنگی نسبت به نور حساس بوده و در صورت قرارگرفتن در معرض نور دچار آسیب میشود. برای جلوگیری از این امر میتوان سردخانه را به پوششهای مخصوص مجهز کرد.
تهویه و گردش هوا سردخانه گوجه فرنگی
به دلیل تولید گاز اتیلن توسط گوجهفرنگی، سردخانه گوجهفرنگی باید دارای شرایط تهویه مناسب نیز باشد. استفاده از سیستمهای تهویه موجب میشود تا حد امکان از ایجاد بوی نامطبوع و آلودگیهای موجود در سردخانه جلوگیری شود.
ابعاد سردخانه سردخانه گوجه فرنگی
ابعاد سردخانه گوجهفرنگی بسته به اینکه میزان محصول مورد نظر برای نگهداری چقدر باشد متفاوت است. اما به طور کلی آنچه در این مورد باید در نظر گرفته شود این است که ابعاد سردخانه باید به گونهای باشد که فضای کافی برای نگهداری مقدار محصول مدنظر را داشته و امکان ایجاد مسیرهای مناسب برای جابهجایی و دسترسی به محصولات را فراهم کند.
چیدمان سردخانه گوجه فرنگی
چیدمان اصولی سردخانه یکی دیگر از عوامل اساسی در راهاندازی سردخانه گوجهفرنگی است. نحوه چینش محصول در این سردخانه موجب میشود تا از تمام فضایهای آن به خوبی استفاده شود. استفاده از قفسهها و پالتها یکی از راههای نظمدهی به فضای سردخانه است. نحوه چینش گوجهفرنگی در قفسههای سردخانه باید به گونهای باشد که اجازهٔ گردش هوا و تهویه مناسب را بدهد تا از خرابی و فشردهشدن گوجهفرنگی جلوگیری شود.
مدت زمان نگهداری گوجه فرنگی در سردخانه
مدتزمان نگهداری گوجهفرنگی در سردخانه حدود ۸ تا ۱۰ ماه میباشد. نکته قابل توجه آن است که بهتر است این مدتزمان تا حد امکان محدود شود تا محصول بدون کاهش کیفیت به دست مصرفکنندگان برسد.
سردخانه مناسب نگهداری گوجه فرنگی، بالای صفر یا پایین صفر؟
سردخانه مخصوص نگهداری مواد غذایی فاسدشدنی به دو دسته سردخانههای زیر صفر و بالای صفر تقسیم میشوند. از آنجا که برخی مواد از جمله گوجه فرنگی در دمای زیر صفر درجه دچار آسیب میشوند، برای نگهداری آنها از سردخانه بالای صفر درجه استفاده میشود. دمای زیر صفر موجب ایجاد یخزدگی در گوجهفرنگی و آسیبهای ناشی از آن خواهد شد.
طراحی و ساخت سردخانه گوجه فرنگی
طراحی و ساخت سردخانه گوجهفرنگی میتواند یک فرآیند پرکار و پرچالش باشد اما با دانستن تعدادی عوامل اساسی میتوان این فرآیند را بهبود بخشید و به نتایج خوبی دست یافت. برای احداث سردخانه گوجهفرنگی ابتدا باید ظرفیت مورد نیاز و مکان احداث سردخانه مشخص شود و سپس تجهیزات مورد نیاز با توجه به نیازهای تعیینشده تهیه گردد. تهیه سیستم خنککننده، سیستمهای تهویه، سیستم قفسهبندی و… از جمله مواردی است که در طراحی و ساخت سردخانه گوجهفرنگی حائز اهمیت است.
هزینه ساخت سردخانه گوجه فرنگی
محاسبه هزینه ساخت سردخانه گوجهفرنگی امری نسبی است. زیرا با توجه به نوع مصالح به کار رفته در ساخت سردخانه، برند تجهیزات مصرفی و هزینه نصب تجهیزات، هزینه نهایی احداث آن میتواند متغیر باشد. بنابراین برای محاسبه هزینه ساخت سردخانه گوجهفرنگی، تماس با شرکتهای فعال در این حوزه امری ضروری است.
تجهیزات مورد استفاده در سردخانه گوجه فرنگی
تجهیزات از مهمترین اجزای هر سردخانهای به حساب میآیند. بدون شک کیفیت تجهیزات به کار رفته در سردخانه میتواند به نگهداری و ماندگاری بیشتر محصولات و بهبود عملکرد سردخانه کمک کند. احداث سردخانه گوجهفرنگی نیازمند تهیه تجهیزات زیر است:
- سیستم خنککننده و تهویه مطبوع
- سیستمهای نظارت و کنترل دما
- قفسهها و پالتهای مناسب
- سیستمهای ایجاد رطوبت
- سیستم نورپردازی مناسب
- سیستمهای انتشار گازهای خاص به منظور کنترل تخمیر و رسیدگی گوجهفرنگی
نتیجهگیری
با توجه به اینکه گوجهفرنگی یکی از پرکاربردترین محصولات سبد غذایی خانوار است، سردخانه گوجهفرنگی به منظور افزایش طول عمر نگهداری این محصول احداث میشود تا بتوان از این میوه در تمام فصول سال استفاده کرد. دما، رطوبت، نور و تهویه مناسب از مهمترین شرایط نگهداری گوجهفرنگی در سردخانه است. گوجهفرنگی به دلیل حساسیت به سرما باید در سردخانههای بالای صفر نگهداری شود. برای احداث سردخانه گوجهفرنگی تهیه تجهیزاتی همچون سیستم کنترل دما، تهویه، سیستم ایجاد رطوبت و سیستم نورپردازی و… ضروری است. در این مقاله سعی کردیم شما را با کاربرد و شرایط ساخت و طراحی سردخانه گوجهفرنگی آشنا کنیم.