فهرست مطالب
سردخانه کنسانتره و اسانس چیست و شرایط نگهداری آن
سردخانه کنسانتره و اسانس یک فضای نگهداری است که برای حفظ کیفیت و ویژگی این محصولات حساس به دما مورد استفاده واقع میشود. برای استفاده از عطر و طعم مواد خوراکی و استفاده از آنها در تولید محصولات خوراکی یا غیر خوراکی، این مواد را فرآوری کرده و به کنسانتره و اسانس تبدیل میکنند. در ادامه به توضیح بیشتر درباره این سردخانهها و شرایط مناسب نگهداری کنسانتره و اسانس در سردخانه خواهیم پرداخت.
همچنین میتوانید جهت مشاوره رایگان با شماره 02177683001 تماس بگیرید. |
سردخانه کنسانتره چیست؟
کنسانتره مادهای فشرده شده با رطوبت کم است که میتوان آن را برای مدت طولانی نگهداری کرد. روش کنسانترهکردن معمولا به منظور تقویت طعم یا بو، افزایش مدت ماندگاری و کاهش حجم محصولات مورد استفاده قرار میگیرد. کنسانتره میتواند از مواد گیاهی، میوهها و حتی مواد شیمیایی تهیه شود. فرآیند تولید کنسانتره ممکن است شامل انجماد، تبخیر و فشردهسازی باشد.
به طور کلی کنسانتره را میتوان در مواردی چون تولید انواع نوشیدنی و آبمیوه، شیرینیپزی، مربا و مارمالادسازی، کمپوتسازی، انواع رب و شیره میوه و … استفاده کرد. محصولاتی که قرار است به کنسانتره تبدیل شده و در سردخانه نگهداری شوند باید مراحلی را طی کنند از جمله: شستوشو و سورتینگ، آمادهسازی، پرس تیوپی، فیلتر، پاستوریزاسیون، آنزیمزنی، فیلتراسیون، تغلیظ، استریل، بستهبندی و سپس انتقال به سردخانه.
با توجه به حساسیت این محصولات نسبت به دمای بالا، کاربرد سردخانه کنسانتره، تأمین دمای مناسب برای نگهداری طولانیمدت این مواد است.
سردخانه اسانس چیست؟
اسانس یک ترکیب غیر جامد و فشرده است که از گیاهان، میوهها، گلها یا سایر منابع طبیعی استخراج میشود. این ماده حاوی ترکیبات شیمیایی فعال و بویایی است که معمولا به عنوان عطر یا مزهدهنده در محصولات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. اسانس از منابع گیاهی مختلف مانند گلها، میوهها، برگها، چوب و ریشهها استخراج میشود. روشهای متداول برای استخراج اسانس شامل تقطیر بخاری، استخراج با مواد حلال و فرآیندهای مکانیکی همچون عصارهگیری هستند.اسانسها به عنوان مواد اصلی در تولید عطر و ادکلن، محصولات بهداشتی و زیبایی، محصولات آشپزی و پختوپز، محصولات خوراکی و نوشیدنیها و حتی در صنایع داروسازی استفاده میشوند.
اسانسها در برابر دما دچار واکنش میشوند. بنابراین نگهداری آنها در سردخانه ضروری است تا با ایجاد دمای مناسب از تغییرات شیمیایی و اکسایش مواد موجود در آنها جلوگیری شود.
شرایط نگهداری اسانس و کنسانتره در سردخانه
برای نگهداری اسانس و کنسانتره در سردخانه، توجه به عوامل زیر حائز اهمیت است:
الف) دما: بسته به نوع کنسانتره و اسانس، شرایط دمایی سردخانه متفاوت است. به طور کلی برای اکثر اسانسها دماهای پائینتر از دمای اتاق یا حتی دمای یخچال مناسب است. این دما برای نگهداری اسانسها میتواند بین ۱۳- تا ۱۸- درجهٔ سانتیگراد باشد. و یا بهترین دما برای نگهداری کنسانتره میوه ۱۸- درجه سانتیگراد است که در این دما میتوان کنسانتره را برای مدت ۳ سال در سردخانه نگهداری کرد.
ب) رطوبت: نفوذ رطوبت به کنسانتره و اسانس میتواند موجب ایجاد تغییرات شیمیایی و کاهش کیفیت و عمر مفید این محصولات در سردخانه شود. بنابراین کنترل رطوبت سردخانهٔ کنسانتره و اسانس از اهمیت بالایی برخوردار است. برای این منظور ضروری است از بستهبندیهای محکم و ضدآب استفاده شود تا از ورود رطوبت به درون محصولات جلوگیری شود.
ج) نور: نور مستقیم نیز مانند دو عامل دیگر موجب ایجاد تغییرات شیمیایی در کنسانتره و اسانس میشود. بنابراین نگهداری این محصولات در محیطی تاریک و یا دارای نور کم، میتواند موجب افزایش عمر مفید آنها شود.
تهویه و گردش هوا در سردخانه کنسانتره
گردش هوا در سردخانه کنسانتره، برای حفظ کیفیت و کارایی بهینه محصولات امری بسیار حیاتی و حائز اهمیت است. زمانی که هوا در سردخانه به طور منظم گردش دارد، دما به یکنواختی رسیده و اختلافات دمایی ناگهانی کاهش مییابد. این امر منجر به حفظ کیفیت محصولات در بازههای زمانی طولانی خواهد شد. بنابراین استفاده از یک سیستم گردش هوای مناسب همچون کمپرسورهای تهویه و… میتواند مانع آسیبرسیدن به کنسانتره شود. این سیستمهای تهویه معمولا دارای تجهیزات خنککننده نیز هستند تا ضمن کنترل رطوبت، از مشکلات مربوط به یخزدگی و… جلوگیری کنند. همچنین این سیستمها دارای سنسورها و کنترلکنندههای خودکار برای اندازهگیری و تنظیم دما هستند تا دمای سردخانه در وضعیت مناسبی باقی بماند.
تهویه و گردش هوا در سردخانهٔ اسانس
اسانسها به عنوان مواد حساس و حاوی ترکیبات شیمیایی فعال میتوانند تحت تأثیر شرایط نامناسب محیطی به سرعت تغییر کنند و کیفیت خود را از دست بدهند. بنابراین سیستم تهویه باید برای حفظ و کنترل دما و رطوبت و اندازهگیری دقیق این پارامترها در سردخانه اسانس طراحی و اجرا شود. یکی از عناصر اساسی در سیستم تهویه سردخانه اسانسها، استفاده از فنهای خنککننده است. این فنها با کمک به جابهجایی هوا در سردخانه، از ایجاد لایههای دمایی متفاوت جلوگیری کرده و به توزیع یکنواخت دما و رطوبت کمک میکند. علاوه بر این، تهویه مناسب باعث جلوگیری از تجمع رطوبت شده و از ایجاد تغییرات ناخواسته در ویژگیهای شیمیایی اسانسها جلوگیری میکند.
طراحی و ساخت سردخانه کنسانتره و اسانس
برای طراحی و ساخت سردخانه، ابتدا باید ظرفیت مورد نیاز و مکان احداث سردخانه مشخص شود و سپس تجهیزات مورد نیاز، با توجه به نیازهای تعیینشده تهیه گردد. تجهیزات سردخانهٔ کنسانتره و اسانس شامل کمپرسور، کندانسور، اپراتور و… است. برای عایقکاری دیوارهها و سقف نیز میتوان از ساندویچ پانل استفاده کرد. انتخاب نوع سردخانه نیز بسته به ظرفیت مورد نیاز متفاوت است. مثلا برای ظرفیتهای کم میتوان از سردخانه کانکسی استفاده کرد.
به طور کلی برای ساخت سردخانه کنسانتره و اسانس و تهیه تجهیزات مورد نیاز، استفاده از برندها و شرکتهای معتبر برای افزایش میزان کارایی این سردخانهها ضروری است. برند دیکول با داشتن سابقه در این امر میتواند یاریگر شما باشد. برای مشاورهٔ تلفنی و ثبت سفارش با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
هزینه ساخت سردخانه کنسانتره و اسانس
با توجه به نوع مصالح و برند تجهیزات به کار رفته در سردخانه اسانس و کنسانتره، هزینه نهایی احداث این سردخانه میتواند متغیر باشد. بنابراین برای محاسبهٔ هزینهٔ ساخت سردخانه، مشاوره با شرکتهای فعال در این حوزه ضروری است. برای محاسبه قیمت ساخت سردخانه کنسانتره و اسانس میتوانید با کارشناسان دیکول تماس حاصل کنید.
فرم درخواست ساخت سردخانه اسانس و کنسانتره