سردخانه مرکبات و نگهداری مرکبات در سردخانه

مقدمه
به گزارش خبرگزاری ایرنا، ایران با 250 هزار هکتار سطح زیر کشت و تولید سالانه 3 میلیون تن مرکبات، پنجمین تولیدکننده این محصول در جهان است. فراوانی مرکبات در ایران سردخانه مرکبات را به یکی از پرکاربردترین دستگاه‌های برودتی تبدیل می‌کند. پرتقال، نارنگی، لیمو، گریپ‌فروت و سایر میو‌ه‌ها را نمی‌توان به طور مستقیم به بازار عرضه کرد. به عنوان نمونه میوه پرتقال برای صادرات به کشورهای همسایه و عرضه در ایام خاص و پرمصرف مانند عید نوروز، جهت ماندگاری طولانی با حفظ کیفیت و تازگی در سردخانه نگهداری می‌شود. برای آشنایی بیشتر با سردخانه مرکبات و شرایط نگهداری مرکبات در سردخانه به خواندن ادامه دهید.
سردخانه مرکبات
5/5 - (1 امتیاز)

انواع سردخانه مرکبات

سردخانه‌های مرکبات که یکی از پرمصرف ترین سردخانه های میوه است؛ با توجه به نوع کارایی، برودت و گازی که در آن استفاده می‌شود به انواع مختلفی تقسیم می‌گردند. نوع محصول و خاستگاه آن تعیین کننده شرایط نگهداری آن خواهد بود مثلا شرایط نگهداری پرتقالی که در شمال کشور تولید می‌شود با پرتقال جنوب متفاوت است. از طرفی سردخانه‌ها از لحاظ برودت به دو دسته زیر صفر و بالای صفر نیز تقسیم خواهند شد. همچنین سردخانه‌ها را با توجه به محصولی که در آن نگهداری خواهند کرد نیز جدا می‌کنند. به عنوان نمونه سردخانه پرتقال، سردخانه لیمو، سردخانه نارنج و … .

به هر حال سردخانه‌ مرکبات به دو صورت با ویژگی‌های مختلف ساخته می‌شود. سردخانه مرکبات فریونی و سردخانه مرکبات آمونیاکی.   

جهت ثبت درخواست ساخت و تجهیز سردخانه مرکبات کلیک کنید تا کارشناسان دی کول با شما تماس بگیرند .

همچنین می‌توانید جهت مشاوره رایگان با شماره 02177683001 تماس بگیرید.

سردخانه مرکبات فریونی

در سیکل تبرید سیستم برودتی سردخانه مرکبات فریونی از مبرد فریون استفاده می‌گردد. عملکرد این سیستم به طوری است که با استخراج گرما از فضای داخل سردخانه، به کاهش دما و حفظ کیفیت و تازگی محصولات کمک می‌کند. سردخانه فریونی در هر ابعاد و حجمی بر اساس نیاز کارفرما ساخته می‌شود. نوع قدیمی فریون، گاز مورد استفاده در این نوع سردخانه برای محیط زیست مضر بوده و باعث نابودی لایه اوزون می‌گردد. این گاز برای محصولات ضرری ندارد اما حجم زیاد آن برای انسان خطرناک است. توصیه می‌شود در ساخت مدل‌های جدید از گازهای جدید استفاده گردد.

سردخانه مرکبات آمونیاکی

مهم‌ترین تفاوت سردخانه آمونیاکی و فریونی استفاده از گاز آمونیاک در سیکل تبرید می‌باشد. با وجود اینکه تجهیزات سردخانه آمونیاکی و فریونی متفاوت است اما در اصول کلی ایجاد سرمایش مانند همدیگر عمل می‌کنند. 

 سردخانه‌‌های مرکبات آمونیاکی در ابعاد بزرگ و وسیع ساخته می‌شوند. ساخت آن‌ها در ابعاد کوچک پیشنهاد نمی‌شود زیرا توجیه اقتصادی ندارد. هزینه تعمیر و نگهداری سردخانه مرکبات فریونی به صرفه بوده که برای سردخانه‌های صنعتی در ابعاد بزرگ مناسب می‌باشد. در ساخت سردخانه آمونیاکی از گاز آمونیاک استفاده می‌شود، این گاز بسیار سمی است، برای انسان خطرناک است و در صورت نشتی باعث نابودی مواد غذایی و گیاهان اطراف می‌شود. اما به دلیل بوی شدید در صورت نشتی به سرعت شناسایی خواهد شد.

شرایط نگهداری مرکبات در سردخانه

یکی از مدل‌های پراستفاده در نگهداری میوه‌ها استفاده از سردخانه بالای صفر است. اگر مرکبات برای مدت کوتاه نگهداری خواهند شد، می‌توان از سردخانه بالای صفر استفاده کرد. مزایای ذخیره در این نوع سردخانه این است که محصول یخ نمی‌زند و رنگ و طعم آن نیز تغییر نمی‌کند.

در شرایطی که مرکبات را برای مدت طولانی ذخیره می‌کنند نیاز به پیش‌سرد کردن محصول خواهد بود. جهت پیش‌سرد کردن مرکبات به جز گریپ‌فروت باید دمای پیش‌سرد همان دمای نگهداری و رطوبت بالاتر از 90 درصد باشد. براساس عوامل زیر دمای سردخانه هنگام نگهداری متغیر خواهد بود.

  • گونه مرکبات
  • خاستگاه و منطقه تولید 
  • مقدار آن
  • میزان رسیده بودن مرکبات
  • مدت زمان نگهداری

شرایط چیدن محصول نیز در مدت زمان نگهداری آن تاثیر گذار است. هنگام چیدن مرکبات نکات زیر را رعایت کنید:

  • چیدن میوه در هوای خنک انجام شود.
  • از میوه چین استفاده شود و از افتادن مرکبات به زمین جلوگیری شود. 
  • میوه‌های به زمین افتاده و آسیب دیده از سایر میوه‌ها جدا گردد.
  • هنگام برداشت از دستکش استفاده شود تا آسیب کمتری به مرکبات وارد شود.
  • در هوای بارانی برداشت انجام نشود زیرا باعث تولید کپک می‌شود.
  • از تلنبار شدن و له شدن محصول جلوگیری گردد. 

تجهیزات ساخت سردخانه مرکبات

تجهیزات ساخت سردخانه مرکبات

هنگام ساخت سردخانه مرکبات از تجهیزات مختلفی استفاده می‌گردد. از جمله کمپرسور، اواپراتور، کندانسور، عایق‌ها و … اما مهم‌ترین قسمت در ساخت سردخانه کمپرسور می‌باشد. حفظ کیفیت و ماندگاری محصولات به نوع کمپرسور بستگی دارد زیرا اگر از کمپرسور بی‌کیفیت استفاده شود دچار خرابی شده و نوسانات دما تاثیر مستقیم روی کاهش کیفیت محصول خواهد داشت. با توجه به نوع سردخانه، نوع محصول و مقدار آن می‌توان کمپرسور مناسب را انتخاب کرد. 

کندانسورها نیز در سه مدل تولید می‌شوند که هرکدام برای شرایط آب و هوایی خاصی مناسب می‌باشند. 

دستگاه مهم بعدی اواپراتورها هستند. در ساخت سردخانه مرکبات از اواپراتورهای هوایی با فاصله فین زیاد استفاده می‌گردد زیرا از کاهش بیش از حد رطوبت محیط جلوگیری خواهد کرد.

قطعا تجهیزات ساخت سردخانه مرکبات به همین سه دستگاه خلاصه نمی‌شود. برای ساخت بهترین و به‌صرفه‌ترین سردخانه مرکبات، مناسب با شرایط خود از کارشناسان ما در گروه صنعتی دی کول مشاوره بگیرید.

سردخانه نارنج و شرایط مناسب نگهداری نارنج در سردخانه

برای حفظ کیفیت و ماندگاری نارنج، باید آن را در شرایط مناسب نگهداری کرد. سردخانه یکی از بهترین مکان‌ها برای نگهداری نارنج است. دمای مناسب برای نگهداری نارنج بین 3 تا 5 درجه سانتی گراد است. در دمای کم‌تر از 3 درجه، نارنج یخ می‌‌زند و کیفیت خود را از دست می دهد. رطوبت مناسب برای نگهداری نارنج بین 85 تا 90 درصد است؛ رطوبت پایین باعث از دست رفتن آب نارنج می شود.

جریان هوا باید به طور مناسب در داخل سردخانه برقرار باشد تا از ایجاد قارچ و کپک جلوگیری شود و

بهتر است از سیستم‌های کنترل اتمسفر برای تنظیم میزان اکسیژن، کربن‌دی‌اکسید و اتیلن در داخل سردخانه استفاده کرد.

نارنج‌هایی  که برای نگهداری به سردخانه می‌روند باید سالم، بدون لک و خرابی باشند؛ پس از انتقال به سردخانه، دما و رطوبت سردخانه باید مرتب چک شود و در صورت نیاز مجدداً تنظیم شود؛ نارنج‌ها نیز باید به طور مرتب بررسی شوند و در صورت مشاهده علائم فساد، از سردخانه خارج شوند.

سردخانه نارنگی و شرایط مناسب نگهداری نارنگی در سردخانه

اگر نارنگی‌ها در سردخانه استاندارد و در شرایط مناسب نگهداری شوند، می‌توانند به مدت 3 تا 4 ماه بدون از دست دادن کیفیتشان باقی بمانند.  دمای مناسب برای نگهداری نارنگی بین 3 تا 5 درجه سانتیگراد و رطوبت مناسب برای نگهداری نارنگی بین 85 تا 90 درصد است.

برای افزایش ماندگاری نارنگی، بهتر است در کیسه‌های پلاستیکی با منافذ تهویه نگهداری کرد؛ از نگهداری نارنگی در کنار میوه‌هایی که اتیلن تولید می‌کنند، مانند سیب و موز، خودداری کنید و قبل از انتقال نارنگی به سردخانه، می‌توانید آن را به مدت 24 تا 48 ساعت در دمای اتاق نگهدارید.

 

سردخانه گریپ فروت و شرایط مناسب نگهداری گیریپ فروت در سردخانه

نگهداری گریپ‌فروت در سردخانه به حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری آن کمک می‌کند.  برای نگهداری گریپ‌فروت در سردخانه، دما باید بین 3 تا 5 درجه سانتی‌گراد باشد تا سرعت فساد و پوسیدگی آن کاهش ‌یابد. رطوبت نسبی مناسب برای نگهداری گریپ‌فروت در سردخانه بین 85 تا 90 درصد است تا گریپ‌فروت خشک، چروکیده و دچار قارچ و کپک نشود.

گریپ‌فروت را می‌توان تا 4 ماه در سردخانه نگهداری کرد. البته این مدت زمان به نوع گریپ‌فروت، کیفیت اولیه و شرایط نگهداری آن بستگی دارد؛ بهتر است گریپ‌فروت را در جعبه‌های چوبی یا پلاستیکی با فاصله مناسب از یکدیگر نگهداری کرد.

ساخت و طراحی سردخانه مرکبات

برای نگهداری مرکبات با حفظ کیفیت و تازگی در مدت کوتاه یا طولانی مدت، سردخانه مرکبات لازمه کسب و کارها می‌باشد. باغداران و فروشندگان بیشترین مصرف کنندگان سردخانه مرکبات هستند. به وسیله این نوع سردخانه می‌توان قیمت محصول را کنترل کرده و فروش مرکبات و میزان عرضه به بازار را در فصول مختلف به درستی مدیریت کرد. هنگام طراحی و ساخت سردخانه بایستی به شرایط مختلفی توجه کرد. از جمله نوع و مقدار محصول، منطقه کشت آن،  و همینطور مدت زمان نگهداری محصولات.  شرکت دی کول با بیش از 10 سال تجربه در زمینه احداث سردخانه از طراحی تا بهره‌برداری، جهت مشاوره در انتخاب مناسب‌ترین سردخانه و ثبت سفارش در کنار شما خواهد بود.

هزینه ساخت سردخانه مرکبات

انتخاب تجهیزات مناسب برای ساخت سردخانه مرکبات به عوامل مختلفی چون موقعیت جغرافیایی، نوع اقلام، مقدار محصولات، متراژ زمین و… بستگی دارد. با توجه به موارد گفته شده تجهیزات لازم انتخاب خواهد شد. البته انتخاب نوع برند نیز روی قیمت تاثیر مستقیم دارد. به عنوان نمونه قیمت کمپرسورها با توجه به برند آن، توان مصرف، عمر مفید و کارایی با دیگری متفاوت است. بنابراین برای محاسبه هزینه ساخت سردخانه مرکبات با توجه به شرایط خود با کارشناسان دی کول تماس بگیرید.

فرم درخواست ساخت سردخانه مرکبات

دسته‌بندی‌های مقالات
نوشته‌های اخیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo-footer3-150x150
دفتر مرکزی

دی کول

02177683001

فریبا علیزاده-01
کارشناس فروش

فریبا علیزاده

09032064646