شلیل و هلو یکی از پرطرفدارترین میوهها در میان مصرفکنندگان است. در اثر گذشت زمان، به دلیل لذیذبودن این دو میوه و همچنین خواص بیشمار آنها، نیاز به نگهداری طولانیمدت این محصول بیشتر حس شد. سردخانه شلیل و هلو یک فضای نگهداری مخصوص این دو میوه است که میتوان با استفاده از آن، این محصول را برای زمانی طولانی نگهداری و حتی در خارج از فصل آنها نیز به بازار عرضه کرد. در این مقاله سعی داریم شما را با سردخانه شلیل و هلو و شرایط ویژه آن آشنا کنیم.
فهرست مطالب
انواع سردخانه شلیل و هلو
اغلب میوهها و به ویژه هلو و شلیل، نسبت به سرمازدگی حساسیت بالایی دارند. به همین دلیل حتی در محیط سردخانه هم نمیتوان آنها را برای مدت خیلی طولانی نگهداری کرد. به طور کلی بهترین سردخانه برای نگهداری هلو و شلیل سردخانهٔ زیر صفر است.
سردخانه زیر صفر یک فضای نگهداری است که دمای آن بالاتر از صفر و پایینتر از دمای محیط است و برای نگهداری کوتاهمدت مواد غذایی، از جمله میوهجاتی چون شلیل و هلو مورد استفاده قرار میگیرد.
جهت ثبت درخواست ساخت و تجهیز سردخانه هلو و شلیل کلیک کنید تا کارشناسان دی کول با شما تماس بگیرند . همچنین میتوانید جهت مشاوره رایگان با شماره 02177683001 تماس بگیرید. |
تفاوت سردخانه شلیل و هلو
شلیل و هلو به دلیل طبیعت ویژهای که دارند و همچنین درصد رطوبت بالا، به سرعت دچار فساد میشوند. بنابراین لازم است پس از برداشت آنها را سریعا به سردخانه منتقل کرد. مهمترین تفاوت سردخانه شلیل و هلو، دمای مورد نیاز برای هر کدام است. دمای مناسب برای نگهداری شلیل صفر تا نیمدرجه و دمای مناسب برای نگهداری هلو منفی یک تا مثبت یک درجه است. از لحاظ میزان رطوبت نیز متفاوتند. رطوبت سردخانه شلیل باید بین ۹۰ تا ۹۵ درصد و رطوبت سردخانه هلو باید بین ۸۵ تا ۹۰ درصد باشد.
شرایط نگهداری شلیل در سردخانه
شلیل از جمله میوههایی است که مراحل رسیدن را پس از برداشت نیز طی میکند. بنابراین برای انتقال این میوه به سردخانه میتوان در مراحل مختلف رسیدن آن اقدام کرد. برای نگهداری شلیل در سردخانه باید شرایط مناسبی فراهم کرد تا از پایینآمدن کیفیت آن جلوگیری شود. مهمترین شرایط نگهداری این محصول در سردخانه عبارتند از شرایط دمایی، رطوبت، تهویه و گردش هوا، نور و… . در ادامه به توضیح بیشتر این شرایط خواهیم پرداخت:
دمای سردخانه شلیل
دما یکی از اصلیترین شرایط نگهداری این محصول است. زیرا شلیل بسیار به سرما حساس بوده و در صورت پایینبودن زیاد دمای سردخانه دچار یخزدگی میشود. دمای بالاتر از حد مناسب برای نگهداری این میوه نیز باعث ایجاد فساد و اثرات نامطلوب در آن میشود. به طور کلی بهترین دما برای نگهداری اصولی شلیل در سردخانه صفر تا نیمدرجهٔ سانتیگراد است.
رطوبت سردخانه شلیل
یکی دیگر از شرایط اساسی برای نگهداری شلیل در سردخانه رطوبت است. رطوبت ناکافی میتواند باعث خشکی و چروکیدگی پوست شلیل و در نتیجه کاهش کیفیت آن شود و رطوبت بیش از اندازه نیز باعث ایجاد اثرات مخرب دیگری میشود. بنابراین باید رطوبت سردخانه به طور اصولی تنظیم شود تا از ایجاد این مشکل جلوگیری شود. رطوبت مناسب برای نگهداری شلیل در سردخانه ۹۰ تا ۹۵ درصد است.
تهویه و گردش هوای سردخانه شلیل
تهویه مناسب و گردش هوا یکی دیگر از شرایط مهم نگهداری شلیل در سردخانه است. هواددهی مناسب باعث انتقال یکنواخت و مساوی دما و رطوبت به همهجای سردخانه خواهد شد و در نتیجه به فرآیند نگهداری بهینه این محصولات کمک خواهد کرد.
مدت زمان نگهداری شلیل در سردخانه
مدتزمان نگهداری شلیل در سردخانه به میزان رسیدگی این محصول بستگی دارد. زیرا همانطور که اشاره کردیم این محصول را میشود در مراحل مختلف رسیدن برداشت کرد. اما به طور کلی در دما و رطوبتی که برای نگهداری شلیل عنوان شد، میتوان این محصول را تا حداکثر ۳۰ روز در سردخانه مخصوص نگهداری کرد.
شرایط نگهداری هلو در سردخانه
از لحاظ شرایط موجود برای نگهداری هلو در سردخانه، هلو نیز مانند شلیل است. به همین دلیل باید از لحاظ دما، رطوبت، هوادهی و نور، شرایط مناسبی را برای نگهداری آن در سردخانه ایجاد کرد. در ادامه این شرایط را بررسی میکنیم:
دمای سردخانه هلو
یکی از شرایط مهم برای نگهداری هلو کنترل میزان دمای سردخانه است. چون هلو، به ویژه در مقایسه با شلیل، نسبت به سرمازدگی حساسیت بیشتری دارد. از طرفی بالابودن میزان دما نیز موجب پوسیدگی خواهد شد. به طور کلی میتوان گفت که دمای مناسب برای نگهداری هلو در سردخانه بین ۱- تا ۱+ درجهٔ سانتیگراد است.
رطوبت سردخانه هلو
رطوبت سردخانه برای حفظ تازگی میوهها امری ضروری است. ولی میزان رطوبت سردخانهٔ میوه، براساس میوهای که در آن نگهداری میشود باید تنظیم شود. برای نگهداری هلو در سردخانه، رطوبتی در حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد نیاز است.
تهویه و گردش هوای سردخانه هلو
همانطور که درباره شلیل اشاره کردیم، در سردخانهٔ هلو نیز گردش هوا و تهویه مناسب یکی از عوامل و شرایط اساسی است که باید به آن توجه ویژهای داشت. زیرا برای حفظ کیفیت تمام میوهها ضروری است که دما و رطوبت به طور یکنواختی به همه آنها برسد. در غیر این صورت شاهد فساد و خرابی هلوها خواهیم بود.
مدت زمان نگهداری هلو در سردخانه
تعیین مدت زمان نگهداری هلو در سردخانه امری نسبی است و به عواملی چون رقم هلو، میزان سفتی آن و… بستگی دارد. ولی به طور متوسط در شرایط دمایی و رطوبتی مناسب برای این میوه، میتوان آن را تا حداکثر ۳۰ روز در سردخانه نگهداری کرد. هلو میوه لطیفی است و بهتر است زمان نگهداری آن در سردخانه طولانی نشود تا کیفیت آن کاهش نیابد.
طراحی و ساخت سردخانه شلیل و هلو
طراحی و ساخت سردخانه هلو و شلیل نیازمند تخصص و دانش کافی است. بنابراین بهتر است برای این منظور از متخصصان این حوزه کمک گرفت. برای طراحی و ساخت سردخانه شلیل باید مراحلی همچون تعیین اهداف و نیازمندیها، تهیه فضا، تأمین مصالح، خرید تجهیزات، قفسهبندی و… را طی کرد.
هزینه ساخت سردخانه شلیل و هلو
تعیین یک عدد دقیق برای هزینه نهایی ساخت سردخانه شلیل و هلو کار دشواری است. زیرا عوامل مختلفی میتوانند این مبلغ را تحتالشعاع قرار دهند. عواملی چون محیط جغرافیایی سردخانه، مصالح مورد استفاده، دستمزد ساخت، نوع و برند تجهیزات سرمایشی و تهویه، هزینه نصب تجهیزات نام برده و…، همگی میتوانند بر هزینه نهایی ساخت سردخانهٔ شلیل و هلو اثرگذار باشند.