فن و هیتر

فیلتر هواساز

معرفی انواع فیلتر هواساز
5/5 - (1 امتیاز)

هواساز یکی از تجهیزات مورد استفاده در سیستم‌های تهویه مطبوع است. ویژگی اصلی این تجهیزات تصفیه و فیلتر کردن هوا از آلودگی‌ها و ریزگردها است. در هواسازها از انواع مختلفی از فیلترها استفاده می‌شود که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مقاله، قصد داریم انواع مختلف فیلترهای هواساز را معرفی و بررسی کنیم.

هواساز

هواساز یکی از اصلی‌ترین دستگاه‌های تهویه مطبوع است، که با استفاده از آب سرد تولید شده توسط چیلر و آب گرم تولید شده توسط بویلر می‌تواند هوایی با دما، رطوبت و کیفیت مناسب را برای فضای مد نظر ایجاد کند.

هواسازها هم می‌‍توانند برای سرمایش یا برودت و هم به منظور گرمایش مورد استفاده قرار گیرند.  هر هواساز دارای یک محفظه اصلی است، که توسط لوله‌کشی آب با دمای موردنظر در آن تامین می‌شود. آب سرد برای سرمایش هواساز، از طریق چیلر یا مینی چیلر و آب گرم آن توسط بویلر موتورخانه یا پکیج بدست می‌آید.

یک کویل در هواساز برای تبادل حرارت بین آب و هوا وجود دارد. با استفاده از یک فن جریان هوای بیرون به سمت کویل هدایت می‌شود. داخل کویل بنا بر نیاز آب گرم یا سرد جریان دارد. با عبور هوا از کویل بین آب و هوا انتقال حرارت صورت گرفته و دمای هوا به نقطه مطلوب می‌رسد و سپس به سمت فضای مورد نظر هدایت می‌شود. در سیستم‌های هواساز امکان رطوبت‌زنی یعنی افزایش میزان رطوبت هوای خشک نیز وجود دارد که با این کار کیفیت هوا مطبوع‌تر شود.

هواسازها در انواع مختلفی وجود دارند که بنا بر ابعاد می‌توان آن‌ها را به هواساز خانگی، هواساز آپارتمانی و هواساز صنعتی تقسیم کرد. عملکرد کلی این هواسازها و همچین اجزاء تشکیل دهنده آنها بسیار مشابه است. شما می‌تواند جهت آشنایی بیشتر با هواساز و هواساز صنعتی مقاله مربوطه را مطالعه کنید.

هواساز علاوه بر تنظیم دما و رطوبت هوا، کیفیت آن را نیز از لحاظ آلودگی و ریزگردها تنظیم می‌کند. هواساز دارای فیلتر مخصوصی است که آلودگی‌های موجود در هوا با عبور از آن تصفیه می‌شوند. در ادامه به بررسی فیلتر هواساز خواهیم پرداخت.

فیلتر هواساز

یکی از امکانات اساسی در یک هواساز، فیلتر یا تصفیه هوا است. در داخل هواساز، یک فیلتر وجود دارد که با عبور هوا از آن، ناخالصی ها و ریزگردها را حذف می‌کند و هوا با کیفیت بهتری وارد فضای مورد نظر می‌شود.

هواسازها از انواع مختلفی از فیلترها استفاده می‌کنند که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در اینجا، به معرفی چندین نوع پرکاربرد فیلتر هواساز می‌پردازیم.

فیلتر هواساز، به ویژه در هواسازهای صنعتی، معمولاً به صورت چند لایه‌ای است. به عبارت دیگر، هوا از چند مرحله فیلتر عبور می‌کند تا به طور کامل از ناخالصی‌ها پاک شود.

در یک دسته‌بندی کلی فیلترها را به سه نوع تقسیم می‌کنند:

  • پیش فیلتر
  • فیلتر میانی
  • فیلتر نهایی

پیش فیلتر هواساز

پیش فیلتر هواساز برای جذب ذرات درشت هوا بر روی سازه اصلی هواساز نصب می‌شوند و نسبتاً بازدهی پایین و افت فشار زیادی دارند. جنس پیش فیلترهای هواساز فایبرگلاس یا پلی‌استر است و می‌تواند ذراتی به کوپکی 5 الی 10 میکرون را جذب کند، از این فیلتر معمولاً برای جذب گرد و خاک حشرات ریز، پر و پرز و … استفاده می‌شود.

پیش فیلتر هواساز

فیلتر میانی هواساز

از فیلترهای کیسه‌ای به عنوان فیلتر میانی هواساز استفاده می‌شود. دیلی نام‌گذاری این فیلر شکل ظاهری آن است که مانند یک کیسه می‌باشد، که از جنس الیاف شیشه بوده و بازدهی آن از 45 تا 95 درصد بسته به کیفیت فیلتر متفاوت است. راندمان فیلتر کیسه‌ای هواساز متوسط بوده و می‌تواد تا 450 مگاپاسکال افت فشار ایجاد کند.

فیلتر میانی هواساز

فیلتر نهایی هواساز

فیلرهای نهایی هواساز معمولاً  به دو نوع هستند:

  • فیلتر HEPA
  • فیلتر ULPA

HEPA که مخفHigh Efficiency Particulate Air   می‌باشد، از الیاف درهم تندیده فایبرگلاس یا پوشال می‌باشد، که قط آن‌ها 0.5 تا 2 میکرون می‌باشد، بنابر این حداکثر فضای قابل عبور برای هوا 0.3 میکرون است و بازدهی آن 99.97 درصد، این یعنی کوپکترین ذرات موجود در هوا نیز تصفیه می‌شوند.

ULPA مخفف Ultra-Low Particulate Air می‌باشد که راندمان بالاتری نسبت به هپا دارد. بازدهی فیلتر اولپا تا 99.99 درصد است و می‌تواند ذراتی به کوچکی 0.12 میکرون را فیلتر کند. ساختار فیلتر اولپا بسیار مشابه فیلتر هپا می‌باشد، با این تفاوت که فایبرگلاس به کار رفته در فیلترهای اولپا از الیاف ظریف‌تری تولید شده است.

فیلتر نهایی هواساز

فیلتر هواساز صنعتی

سه نوع فیلتری که به آن‌ها اشاره شد، می‌توانند به طور قابل توجهی آلودگی‌های موجود در هوا را کاهش دهند. اما در برخی شرایط خاص در هواسازهای صنعتی، از فیلترهای دیگری نیز برای بهبود هر چه بیشتر کیفیت هوا استفاده می‌شود.

فیلتر هگا

HEGA مخفف High Efficiency Gas Adsorption، از این فیلتر برای جذب ناخالص‌هایی استفاده می‌شود که در فاز گازی در هوا مخلوط شده‌اند. این فیلتر بازدهی بیشتری نسبت به کرین فعال دارد.

فیلتر یونی

فیلتر یونی که به آن ژنراتور یون یا فیلتر TIO2 نیز گفته می‌شود، با پراکندن یون‌های منفی باعث جذب یون‌های مثبت ناخالصی هوا می‌شود. این روش معایبی از جمله ایجاد سردرد، بی‌حالی و افسردگی می‌شود.

فیلتر UV

فیلتر اشعه ماورای بنفش یا UV با تاباندن نور نامری فرابنفش باعث از بین رفتن میکروب‌ها، باکتری‌ها و ویروس‌های موجود در هوا می‌شود.

جمع بندی

یکی از مزیت‌های اصلی هواساز، قابلیت فیلتر کردن هوا است، که در شهرها یا اماکن صنعتی با آلودگی هوای زیاد بسیار کارآمد می‌باشد. در این مقاله با انواع مختلف فیلترهای هوای مورد استفاده در هواساز و همین طور مزایا معایب و ویژگی‌های مختلف فیلتر هواساز آشنا شدیم. امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید. جهت مشاوره و تهیه انواع هواسازهای صنعتی و آپارتمانی با مشاورین گروه دی در تماس باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *