کولر و چیلر

ریتیوب چیلر

ریتیوب چیلر چیست
لطفا امتیاز دهید

یکی از قسمتهای حیاتی چیلر، لوله‌های مسی هستند که برای انتقال مبرد در آن استفاده می‌شوند. اما متأسفانه، لوله‌های مسی پس از مدتی دچار پوسیدگی و گرفتگی می‌شوند و به کارایی خود ضربه می‌زنند. برای حل این مشکل، نیاز است تا لوله‌های چیلر تعویض شوند که به این عمل ریتیوب چیلر گفته می‌شود. در این مقاله، قصد داریم به بررسی روش ریتیوب یا تعویض لوله‌های چیلر بپردازیم.

چیلر

چیلر، یکی از سیستم‌های تهویه مطبوع است که برای کاهش دمای آب استفاده می‌شود. این سیستم در فن کویل، هواساز و تجهیزات دیگر استفاده می‌شود. چیلرها با استفاده از سیکل تبرید تراکمی یا تبرید جذبی، حرارت آب را گرفته و به محیط دفع می‌کنند، به این ترتیب دمای آب کاهش می‌یابد. چیلرهای تراکمی به دلیل مزایایی که دارند، بیشتر استفاده می‌شوند. از چیلرها می‌توان در ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری، هتل، سالن‌های ورزشی و محیط‌های صنعتی استفاده کرد.

روش کار چیلر به این صورت است که آب مصرفی توسط پمپ به اواپراتور چیلر وارد می‌شود. در اواپراتور، مبرد چیلر حرارت آب را جذب می‌کند و باعث کاهش دمای آب می‌شود. در سیکل تبرید تراکمی، کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط به همراه قطعاتی دیگری مانند فیلتر، سایت گلاس و سنسورهای دما و فشار توسط لوله‌هایی به یکدیگر متصل هستند و یک سیکل بسته را تشکیل می‌دهند. در این سیکل، مبرد در اواپراتور حرارت را جذب کرده و در کندانسور آن را دفع می‌کند. کندانسور چیلر می‌تواند از نوع هوا خنک یا آب خنک باشد. برای آشنایی بیشتر با اجزاء و نحوه کارکرد چیلر، به آرشیو مقالات گروه صنعتی دی مراجعه کنید.

همانطور که اشاره شد، مبرد در یک سیکل بسته در چیلر حرکت می‌کند و قطعات مختلف این سیکل توسط لوله‌ها به یکدیگر متصل هستند. این لوله‌ها عموماً از جنس مس ساخته شده‌اند، زیرا خواص حرارتی مناسبی دارند. اندازه لوله‌ها باید به گونه‌ای باشد که بتوانند در مجموعه‌های حرارتی مانند اواپراتور و کندانسور، حرارت را به خوبی تبادل کنند.

راندمان مبدل‌های حرارتی چیلر تأثیر مستقیمی بر کارایی چیلر دارد، بنابراین لوله‌های کویل باید طراحی شوند تا نرخ انتقال حرارت حداکثر شود. در کندانسور معمولاً از لوله‌های با قطر 3/4 اینچ و برای اواپراتور از لوله‌های با قطر 5/8 اینچ استفاده می‌شود، با این حال قطر لوله‌ها می‌تواند بر اساس ظرفیت و کاربرد کویل متفاوت باشد. برای افزایش انتقال حرارت، فین آلومینیومی در جدار خارجی و شیار در جدار داخلی لوله‌ها استفاده می‌شود تا راندمان بیشتری به دست آید.

با گذشت زمان، لوله‌های استفاده شده در مبدل‌های حرارتی ممکن است مشکلات مختلفی را تجربه کنند که تأثیر منفی بر کارایی آنها دارد. به همین دلیل، در برخی موارد نیاز است تا لوله‌های چیلر تعویض شوند که به این فرآیند ریتیوب چیلر می‌گویند. اما در کدام موارد نیاز به ریتیوب چیلر وجود دارد؟

ریتیوب چیلر در چه حالتی لازم است؟

ریتیوب چیلر در چه حالتی لازم است؟

باید توجه داشت که ریتیوب کردن چیلر در همه موارد لازم نیست و در اکثر موارد، گرفتگی‌های لوله‌ها می‌توانند با استفاده از اسیدشویی رفع شوند. در یک مقاله جداگانه، روش اسیدشویی چیلر توضیح داده شده است. اما در برخی موارد خاص، راهی جز ریتیوب کردن چیلر وجود ندارد، از جمله:

  • سوراخ شدن لوله‌ها به علت اسیدشویی چیلر
  • گرفتگی کامل لوله‌ها به علت رسوبات
  • وجود نشتی شدید در لوله‌ها

عواملی مانند رسوب‌گذاری، استفاده نامناسب از اسیدشویی، یخ‌زدگی اواپراتور و غیره می‌توانند باعث آسیب‌های شدید به لوله‌ها شوند که در این صورت ریتیوب چیلر ضروری است. در ادامه این مقاله، به بررسی روش صحیح ریتیوب چیلر می‌پردازیم.

ریتیوب چیلر

تیوب‌ها یا لوله‌های مسی، به شکل موازی در صفحات مشبک ابتدا و انتهای پوسته قرار دارند. البته در امتداد لوله‌ها به علت طول زیاد از چند صفحه مهار کننده نیز استفاده می‌شود، که به آن بافل می‌گویند. برای ریتیوب چیلر ابتدا باید بدنه آن را باز کرده و توسط ضربات چکش، لوله‌ها را از یک سمت از جای خود بیرون کشید.

سپس باید تمامی صفحات برقوکاری شده و آماده جاگذاری لوله‌ها شوند به طوری که لوله‌ها بدون آسیب در جای خود قرار گیرند.

پس از جایگذاری لوله‌ها برای اتصال کامل، از اکسپندر استفاده می‌شود تا بین لوله‌ها وصفحات اتصال مکانیکی برقرار شود. و در آخر نیز بدنه مبدل در جای خود بسته می‌شود.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی ریتوب یا تعویض لوله‌های چیلر پرداختیم و همینچنین مواردی که ریتیوب کردن چیلر لازم است را شرح دادیم. تاکید می‌کنیم که تعویض لوله‌های چیلر نیاز به تخصص داشته و بهتر است توسط تکنیسن مجرب انجام شود.

امیدواریم از این مقاله بهره برده باشید، شما می‌تواند جهت مشاوره و تهیه انواع چیلر با کارشناسان فروش دی تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *