سردخانه آجیل و خشکبار

سردخانه آجیل و خشکبار به عنوان یک بخش اساسی در زنجیره تأمین آجیل و انواع خشکبار، نقش مهمی در ذخیره‌سازی، حمل و نقل و بازاریابی این محصولات ایفا می‌کند. این سردخانه‌ها محیطی مناسب برای نگهداری طولانی مدت آجیل‌ها فراهم می‌کنند و به تأخیر اکسیداسیون و فرسایش روغن‌ها در آجیل‌ها کمک می‌کنند. همچنین، سردخانه آجیل به تأمین میوه‌های آجیل تازه و با کیفیت در طول سال برای مصرف کنندگان کمک می‌کند. نگهداری آجیل و خشکبار در سردخانه مزایایی مثل حفظ ماندگاری، حفظ کیفیت، جلوگیری از فاسدشدن، کاهش هزینه ضایعات و جلوگیری از رشد حشرات دارد؛ اما نکته قابل‌توجه این است که سردخانه نگهداری خشکبار با سایر سردخانه‌ها متفاوت است که در ادامه به صورت کامل و جامع به آن پرداختیم.

ضمانت کیفیت

مشاوره رایگان

پرداخت منعطف

شماره تماس جهت مشاوره

021-91301161

آجیل و خشکبار به دلیل داشتن روغن و پروتئین، در معرض فساد باکتریایی و قارچی قرار دارند. نگهداری این محصولات در دمای بالا و رطوبت زیاد، می‌تواند روند فساد را تسریع کند و باعث فاسدشدن آجیل و خشکبار شود.

نگهداری آجیل و خشکبار در سردخانه، روشی موثر برای افزایش ماندگاری، حفظ کیفیت و جلوگیری از فاسدشدن این محصولات است. با رعایت شرایط مناسب نگهداری و خرید سردخانه خشکبار می‌توان آجیل و خشکبار را برای مدت طولانی، با کیفیتی مطلوب نگهداری کرد. برای نگهداری آجیل و خشکبار در سردخانه، باید شرایط مناسبی مثل دمای بین 0 تا 10 درجه سانتی گراد و رطوبتی مابین 65 تا 75 درصد را فراهم کرد.

مهم‌ترین دغدغه‌ های خریداران سردخانه میوه خشک و خشکبار موارد زیر است:

1. نگرانی از فساد، کپک‌زدگی و کاهش کیفیت خشکبار

✅ خشکبار در صورتی که در دمای بالا یا رطوبت زیاد نگهداری شود، به سرعت دچار کپک، تغییر رنگ، افت طعم و جذب آفات می‌شود. با تنظیم دمای ایده‌آل بین ۰ تا ۱۰ درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی حدود ۵۵٪ تا ۶۵٪، می‌توان از این خطرات جلوگیری کرد. سیستم تهویه و کنترل رطوبت نیز باید دقیق و اتوماتیک باشد.

2. عدم آشنایی با ظرفیت مناسب سردخانه

✅ خیلی از مشتریان نمی‌دانند چه حجم و ظرفیتی برای کسب و کاری که دارند کافی است. برای مثال، هر تن خشکبار حدود ۳.۵ تا ۴ متر مکعب فضا نیاز دارد (بسته به نوع بسته‌بندی). پس با دانستن میزان دقیق محصول، می‌توان ظرفیت سردخانه را بهینه و اقتصادی طراحی کرد.

3. مصرف بالای انرژی و هزینه‌های برق

✅ با استفاده از عایق‌بندی مناسب (پانل‌های پلی‌اورتان)، کمپرسورهای اینورتر و سیستم‌های کنترل هوشمند، می‌توان مصرف انرژی را تا ۳۰٪ کاهش داد! همچنین سیستم روشنایی LED و کنترل  دما خودکار کمک زیادی به صرفه‌جویی می‌کند.

4. عدم آگاهی از الزامات بهداشتی و صادراتی

✅ برای صادرات خشکبار، سردخانه باید دارای استانداردهای GMP و HACCP باشد و از لحاظ تهویه، نظافت، عدم نفوذ آفات و کیفیت عایق‌بندی تایید شود. 

5. ترس از هزینه‌های بالای ساخت یا خرید سردخانه

✅ با مشاوره تخصصی و طراحی دقیق بر اساس نیاز واقعی، می‌توان از هزینه‌های اضافی جلوگیری کرد. سردخانه‌ها را می‌توان در قالب‌ های ثابت یا متحرک (کانکسی) طراحی کرد که در نتیجه هم هزینه کاهش می‌یابد و هم انعطاف‌پذیری بیشتر می‌شود.

 

جهت ثبت درخواست ساخت و تجهیز سردخانه آجیل و خشکبار فرم انتهای صفحه را تکمیل کنید تا کارشناسان دی کول با شما تماس بگیرند .

همچنین می‌توانید جهت مشاوره رایگان با شماره 02191301161 تماس بگیرید.

دما و رطوبت مناسب برای سردخانه خشکبار

بسیاری از ما به طور دقیق نمیدانیم چگونه خشکبار را در سردخانه نگهداری کنیم؟ از این رو در ادامه جدول راهنمای دما و رطوبت لازم برای این منظور را قرار داده ایم.

نوع آجیلدمای توصیه‌شدهرطوبت نسبی
پسته0 تا 10 درجه سانتی گراد65-70 درصد
بادام زمینی1 تا 5 درجه سانتی گراد55-70 درصد
بادام درختیکمتر از 10 درجه سانتی گرادکمتر از 65 درصد
بادام هندی4 تا 6 درجه سانتی‌گراد55 تا 65 درصد
گردو

۲ تا ۵ درجه سانتی گراد برای 6 ماه

-18 درجه سانتی گراد برای یک سال

60 تا 65 درصد
فندق

0 تا 3- درجه سانتی‌گراد برای یک سال

2 تا 8 درجه سانتی گراد برای چند هفته

65 تا 70 درصد
تخمه4 تا 6 درجه سانتی‌گراد55 تا 65 درصد
کشمش 0 تا 4 درجه سانتی‌گراد50 تا 60 درصد
مویز0 تا 4 درجه سانتی‌گراد55 تا 65 درصد
سویا4.5 درجه سانتی گراد15 درصد برای 200 روز
آلو خشک12 ماه در شرایط  اتاق
زرشک 0 تا 1 درجه سانتی گراد
زعفرانحدود 20 درجه سانتی گرادکمتر از 40 درصد

به طور کلی، شرایط ایده‌آل برای نگهداری آجیل در سردخانه شامل دمای 0 تا 10 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 65 تا 75 درصد است. به این ترتیب و با حفظ دما و رطویت، می توانید 8 تا 12 ماه آجیل را نگه داری کنید. توجه داشته باشید که رطوبت بیش از 2 درصد ممکن است احتمال کپک زدگی را افزایش داده و کمتر از این مقدار نیز منجر به سفت و خشک شدن آجیل می گردد.

نکته مهم که باید در نظر داشته باشید این است که آجیل بو داده برای چند هفته قابل نگهداری بوده اما آجیل خام به ویژه با پوست دارای دوام بیشتری است. بسته بندی آجیل نیز می تواند به میزان قابل توجهی عمر و دوام آن را افزایش دهد.

علت استفاده از سردخانه مخصوص آجیل

برای نگهداری طعم و کیفیت آجیل  همانند روز اول باید در سردخانه نگهداری شوند، سردخانه آجیل یک محیط کنترل شده است که برای نگهداری آجیل و خشکبار در دمای پایین و رطوبت مناسب استفاده می‌شود. آجیل و خشکبار حاوی روغن هستند و در معرض نور، حرارت و اکسیژن، زود فاسد می‌شوند.

به نقل از وبسایت postharvest مهم ترین مشکاتی که ممکن است برای آجیل و میوه خشک به وجود بیاید عبارتند از:

شکرگذاری

برخی از میوه های خشک (مانند کشمش، انجیر، آلو، خرما و خرمالو) در معرض شکر زدن هستند. بروز و شدت شکرک زدن با دما و زمان نگهداری افزایش می یابد.

انتقال بوی آجیل (به دلیل محتوای چربی بالا)

به راحتی می تواند بوهای ناشی از منابع خارجی را جذب کند. بنابراین، آن ها را نباید با سایر کالاهایی که بوی تند دارند نگهداری کرد.

آسیب آمونیاک 

آجیل به آمونیاک بسیار حساس است که باعث سیاه شدن بافت های خارجی می شود. آمونیاک همچنین می تواند باعث تیره شدن میوه های خشک شود.

سردخانه آجیل با ایجاد شرایط مناسب، از فاسدشدن آجیل و خشکبار جلوگیری می‌کند و طعم و کیفیت آن را حفظ می‌کند، یک سرمایه‌گذاری ضروری برای همه تولیدکنندگان، واردکنندگان و توزیع‌کنندگان آجیل و خشکبار است که با حفظ طعم، کیفیت آجیل و خشکبار و افزایش ماندگاری آن، به افزایش سودآوری کسب‌وکار کمک می‌کند.

هزینه ساخت سردخانه آجیل و خشکبار

قیمت سردخانه خشکبار به عوامل مختلفی مثل ظرفیت و نوع سردخانه، نوع تجهیزات و موقعیت مکانی احداث بستگی دارد.  برای استعلام دقیق تر قیمت ساخت سردخانه آجیل و خشکبار، از طریق سایت و یا شماره تماس‌های دی کول با مشاوران ما در ارتباط باشید.

تناژبازه قیمت (میلیون تومان)
۵۱۹۵ تا 232
۷231 تا ۲۶۱
۱۰۲۸۲ تا ۳۲۸
۱۵۳۳۵ تا ۳83
۲۰۳۳۹ تا 400
۲۵430 تا ۴۹۲
۳۵۵۳۱ تا 613
۵۰700 تا ۸۰۷
۸۰۸۵۷ تا 991
۱۰۰۹۸۸ تا ۱۱۴۸
۱۳۰1147 تا ۱۳۲۸
۱۵۰۱۴۴۸ تا 1677
۱۷۰1655 تا ۱۹۱۸

انواع سردخانه آجیل و خشکبار 

انواع سردخانه آجیل و خشکبار 

به طور کلی انواع سردخانه برای آجیل در دسته های زیر قرار می گیرند:

1. سردخانه بالای صفر (Up-zero Cold Storage)

دما: بین 0 تا 10 درجه سانتی‌گراد.
رطوبت: 55% تا 75% (بسته به نوع خشکبار).
کاربرد: این نوع سردخانه برای نگهداری کوتاه‌مدت تا میان‌مدت (چند هفته تا چند ماه) خشکبارهایی مثل: آجیل بو داده، کشمش و مویز مناسب است. هدف اصلی، حفظ تازگی و جلوگیری از رشد میکروب‌ها و حشرات است.

مزایا: هزینه پایین‌تر و مصرف انرژی کمتر نسبت به سردخانه های زیر صفری.

مثال: نگهداری تخمه آفتابگردان یا بادام هندی برای عرضه سریع به بازار.

2. سردخانه زیر صفر (sub-zero Cold Storage)

دما: بین 0 تا 18- درجه سانتی‌گراد.
رطوبت: 50% تا 60%.
کاربرد: برای نگهداری طولانی‌مدت (بیش از 6 ماه تا یک سال) خشکبارهایی که نیاز به انجماد دارند، مثل: آجیل خام با پوست یا خشکبار حساس به اکسیداسیون چربی (مثل گردو). این نوع سردخانه از فساد و تغییر طعم جلوگیری می‌کند.

مزایا: افزایش عمر مفید محصول و کاهش فعالیت آفات.
معایب: هزینه بالاتر و احتمال خشک شدن محصول در صورت عدم بسته‌بندی مناسب.

3. سردخانه با اتمسفر کنترل‌شده (Controlled Atmosphere Storage – CA)

دما: معمولاً 0 تا 5 درجه سانتی‌گراد.
رطوبت: 60% تا 70%.
ویژگی خاص: تنظیم سطح اکسیژن، دی‌اکسید کربن و نیتروژن برای کاهش تنفس و اکسیداسیون.
کاربرد: مناسب برای خشکبار با ارزش بالا (مثل پسته یا بادام) که نیاز به نگهداری طولانی‌مدت با حفظ کیفیت عالی دارند.

مزایا: جلوگیری از تغییرات شیمیایی و حفظ رنگ، طعم و بافت خشکبار.
معایب: هزینه نصب و نگهداری بالا.

4. سردخانه خشک (Dry Storage with Cooling)

دما: 10 تا 15 درجه سانتی‌گراد.
رطوبت: 50% تا 60%.
کاربرد: این نوع سردخانه برای خشکبارهایی که رطوبت کمتری نیاز دارند (مثل کشمش یا انجیر خشک) و قرار است برای مدت کوتاه تا متوسط نگهداری شوند، مناسب است. بیشتر به عنوان انبار خنک عمل می‌کند.

مزایا: ساده و اقتصادی برای مناطق خشک.
معایب: مناسب نگهداری طولانی‌مدت نیست.

سردخانه آجیل و خشکبار آمونیاکی

 سردخانه آجیل و خشکبار آمونیاکی یکی از انواع سردخانه‌های صنعتی است که ظرفیت بالایی دارند و جهت نگهداری حجم زیادی از انواع مغزهای خوراکی مانند گردو، بادام، تخمه، آلو خشک، انجیر و … مناسب هستند. سردخانه‌های آمونیاکی با استفاده از گاز آمونیاک به‌عنوان مبرد، دمای سردخانه را کاهش می‌دهند.

سردخانه‌های آمونیاکی از نظر هزینه نسبتاً مقرون‌به‌صرفه هستند؛ هزینه ساخت و نگهداری پایینی دارند و می‌توانند دما را تا 30- درجه کاهش دهند اما به دلیل سمی و خطرناک بودن این گاز، در صورت نشت باید اقدامات ایمنی لازم صورت بگیرد.

سردخانه آجیل و خشکبار فریونی

سردخانه آجیل و خشکبار فریونی یکی از انواع سردخانه‌های صنعتی است که برای نگهداری انواع اجیل و خشکبار در دمای پایین و رطوبت مناسب استفاده می‌شود. این نوع سردخانه‌ها ظرفیت کمتری نسبت به سردخانه‌های آمونیاکی دارند و برای نگهداری حجم کمتری از خشکبار و آجیل مناسب هستند. سردخانه‌های فریونی با استفاده از گازهای فریونی به‌عنوان مبرد، دمای سردخانه را کاهش می‌دهند. گازهای فریونی نسبت به گاز آمونیاک ایمن‌تر هستند و احتمال نشت و خطرناک بودن آنها کمتر است؛ اما از نظر هزینه نسبتاً گران‌تر هستند.

علت استفاده از سردخانه مخصوص آجیل

تفاوت سردخانه خشکبار و آجیل با دیگر سردخانه‌ها

نوع محصولی که قرار است در سردخانه نگهداری شود، یکی از مهم‌ترین عوامل در انتخاب سردخانه است. به‌عنوان‌مثال، برای نگهداری آجیل‌های روغنی، نیاز به سردخانه‌ای با دمای پایین‌تر و رطوبت بالاتر نسبت به سردخانه‌ای برای نگهداری آجیل‌های غیر روغنی است. سردخانه خشکبار و آجیل یک نوع سردخانه صنعتی است که برای نگهداری خشکبار و آجیل در دمای پایین و رطوبت مناسب استفاده می‌شود که با سایر سردخانه‌ها در میزان خلوص هوا، رطوبت، دما و میزان نور متفاوت است.

شرایط نگهداری خشکبار در سردخانه

شرایط نگهداری خشکبار در سردخانه

خشکبار به دلیل داشتن روغن زیاد، نسبت به سایر مواد غذایی، زودتر فاسد می‌شوند؛ بنابراین برای نگهداری طولانی‌مدت آن‌ها، نیاز به شرایط خاصی است که از فاسدشدن آن‌ها جلوگیری کند.

دمای مناسب برای نگهداری خشکبار در سردخانه، بین 0 تا 4 درجه سانتیگراد است تا فعالیت میکروارگانیسم‌ها کند ‌شود؛ رطوبت مناسب، بین 50 تا 60 درصد است و سردخانه باید به طور مرتب تمیز و خشک شود. هوای سردخانه باید عاری از بوی مواد غذایی دیگر باشد و گردش مناسب هوا در سردخانه جریان داشته باشد تا خشکبار بوی نامطبوع نگیرند.

شرایط نگهداری آجیل در سردخانه

آجیل‌ها علاوه بر طعم و مزه دلچسب، فواید زیادی برای سلامتی دارند و به کاهش وزن کمک می‌کنند. آجیل حاوی مقادیر زیادی پروتئین، فیبر و چربی‌های سالم است که باعث می‌شود احساس سیری کنید و از پرخوری جلوگیری کنید. از طرف دیگر آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آجیل به کاهش التهاب و بهبود متابولیسم کمک می‌کنند.

برای نگهداری آجیل در سردخانه باید شرایطی مثل دمای 0 تا 10 درجه، رطوبت مابین 65 تا 75 درصد، نگهداری در ظروف دربسته، نگهداری به صورت جداگانه از سایر مواد غذایی و محافظت در برابر جوندگان، فراهم شود تا بتوان آجیل‌‌ها را به مدت 8 الی 12 ماه سالم و تازه نگه‌‌داشت.

تجهیزات ساخت سردخانه خشکبار و آجیل

تجهیزات ساخت سردخانه خشکبار و آجیل

برای نگهداری خشکبار به مدت طولانی بهتر است از سردخانه‌ها استفاده کنید. سردخانه‌های خشکبار و آجیل از تجهیزاتی مثل سیستم کنترل، سیستم تهویه، سیستم سرمایشی، سیستم روشنایی، شیر انبساط، اواپراتور، کندانسور، ترموستات، رطوبت‌سنج، سیستم اطفا حریق و سیستم امنیتی تشکیل شده‌اند. برای تهیه تجهیزات سردخانه می‌توانید با دی کول در ارتباط باشید.

مجوزها و استانداردهای لازم برای راه‌اندازی سردخانه خشکبار

به منظور استفاده و راه اندازی سردخانه میوه خشک و خشکبار نیاز است با مجوزها و استانداردهای لازم آن آشنا باشید.

جواز تأسیس

ابتدا باید از وزارت جهاد کشاورزی یا وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) جواز تأسیس دریافت کنید. این مجوز به‌منزله موافقت اصولی برای شروع پروژه است. ​

طرح توجیهی فنی و اقتصادی

ارائه یک طرح توجیهی جامع که شامل تحلیل بازار، برآورد هزینه‌ها، پیش‌بینی درآمد و ارزیابی فنی پروژه باشد، الزامی است. ​

مجوز ساخت و بهره‌برداری

پس از اخذ جواز تأسیس، باید از شهرداری مجوز ساخت دریافت کرده و پس از اتمام ساخت، برای بهره‌برداری مجوز لازم را اخذ کنید. ​

استعلام از سازمان‌های مرتبط

دریافت تأییدیه‌ها از سازمان‌هایی مانند محیط زیست، دامپزشکی، آتش‌نشانی و اداره بهداشت برای اطمینان از رعایت الزامات زیست‌محیطی و بهداشتی ضروری است.

طراحی و ساخت سردخانه آجیل و خشکبار در دی کول

شرکت دی کول یکی از شرکت‌های پیشرو در زمینه طراحی، تجهیز و ساخت سردخانه‌ در ایران است. این شرکت با بهره‌گیری از دانش فنی روز دنیا و استفاده از تجهیزات مدرن، سردخانه‌هایی باکیفیت و  با بازدهی انرژی بالا طراحی و اجرا می‌کند. طراحی و ساخت سردخانه در دی کول با مشاوره با متخصصان آغاز می‌شود و پس از بررسی فضا، بودجه و نیاز شما ساخت پروژه آغاز می‌شود. برای سفارش یک سردخانه اقتصادی و باکیفیت کافی است با مشاوران دی کول در تماس باشید.

سوالات متداول

❓ ۱. دمای مناسب برای نگهداری آجیل در سردخانه چقدر است؟

برای حفظ کیفیت و جلوگیری از فساد، دمای ایده‌آل نگهداری آجیل بین ۰ تا ۴ درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی بین ۵۰ تا ۶۰ درصد توصیه می‌شود. ​

❓ ۲. آیا سردخانه بالای صفر برای خشکبار کافی است یا باید از سردخانه زیر صفر استفاده کرد؟

برای نگهداری خشکبار به‌صورت کوتاه‌مدت تا میان‌مدت، سردخانه‌های بالای صفر با دمای ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتی‌گراد مناسب هستند. اما برای نگهداری طولانی‌مدت و جلوگیری از آفات، استفاده از سردخانه‌های زیر صفر توصیه می‌شود. ​

❓ ۳. هزینه ساخت سردخانه خشکبار چقدر است؟

هزینه ساخت سردخانه خشکبار بسته به ظرفیت و تجهیزات متغیر است. جدول قیمت سردخانه خشکبار و آجیل را در بخش بالا قرار داده ایم.

❓ ۴. چه مجوزهایی برای راه‌اندازی سردخانه خشکبار لازم است؟

برای راه‌اندازی سردخانه خشکبار، اخذ مجوزهای بهداشتی از سازمان غذا و دارو و رعایت ضوابط فنی و بهداشتی مرتبط با نگهداری مواد غذایی خشک الزامی است. ​

4.8/5 - (6 امتیاز)

 

فرم درخواست احداث سردخانه

لطفا جهت راهنمایی بهتر 1)تناژ 2)شهر محل احداث 3)کاربری و محصول مدنظر خود را بنویسید


 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *