هویج از سبزیجات بسیار پرطرفدار در میان مردم است که به علت داشتن مواد مغذی و خواص بینظیر، در سبد غذایی خانوار نقش مهمی ایفا میکند. هویج منبع غنی ویتامین A است و به دلیل داشتن فیبر بالا در رژیمهای لاغری کاربرد فراوانی دارد. محبوبیت این محصول لزوم نگهداری آن را در سراسر سال مشخص میکند تا بتوان در تمام فصول نیاز مصرفکنندگان را تأمین کرد. یکی از بهترین راههای نگهداری این محصول، استفاده از سردخانه است.
جهت ثبت درخواست ساخت و تجهیز سردخانه هویج کلیک کنید تا کارشناسان دی کول با شما تماس بگیرند . همچنین میتوانید جهت مشاوره رایگان با شماره 02177683001 تماس بگیرید. |
فهرست مطالب
مزایای نگهداری هویج در سردخانه
نگهداری هویج در سردخانه مزایا و فواید مهمی دارد و به تولیدکنندگان و صاحبان کسبوکارهای مرتبط با صنعت کشاورزی کمک میکند تا بتوانند براساس نیازمندیهای خود از این محصول استفاده کنند. برخی از این مزایا عبارتند از:
افزایش ماندگاری و عمر مفید
از مزیتهای اصلی نگهداری هویج در سردخانه میتوان به افزایش ماندگاری و عمر مفید این محصول اشاره کرد. حفظ هویج در شرایط مناسب سردخانه، باعث کاهش فساد و پوسیدگی زودرس آن میشود.
حفظ کیفیت اولیه و طعم
شرایط سردخانه به کنترل رطوبت هویج کمک میکند و باعث حفظ ویژگیهای طعمی، ظاهری و ارزش غذایی این محصول میشود.
مدیریت تقاضا و عرضه
این روش نگهداری به تولیدکنندگان کمک میکند تا بتوانند محصولات خود را در هر فصلی، براساس میزان تقاضا به بازار عرضه کنند.
کاهش ضایعات و هدررفت
با افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت، ضایعات هویج به شدت کاهش مییابد و این امر از لحاظ اقتصادی برای تولیدکنندگان حائز اهمیت است.
کاهش هزینهها
با کاهش میزان ضایعات، میزان هزینهها و خسارات نیز کاهش مییابد و این امر برای تولیدکنندگان و عرضهکنندگان هویج صرفه اقتصادی خواهد داشت.
شرایط مناسب سردخانه هویج
برای نگهداری هویج در سردخانه باید شرایط مناسبی فراهم شود. زیرا راهاندازی غیر اصولی انواع سردخانه میوه مخصوصا سردخانه هویج و فراهم نکردن شرایط مناسب، خسارات و هدررفت زیادی را در پی خواهد داشت. از مهمترین شرایط این سردخانه میتواند به وضعیت دمایی و رطوبتی، میزان نور، تهویه و… اشاره کرد. در ادامه به توضیح بیشتر این شرایط خواهیم پرداخت.
دمای سردخانه
فراهمکردن شرایط دمایی مناسب یکی از شرایط اساسی نگهداری هویج در سردخانه است. زیرا کاهش یا افزایش بیش از حد دما میتواند باعث ایجاد فساد و اثرات نامطلوبی در این محصول شود. به طور کلی دمای مناسب سردخانه هویج باید چیزی بین ۰ تا ۵+ درجهٔ سانتیگراد باشد. دماهای پایینتر از این مقدار باعث ایجاد اثرات نامطلوب ناشی از سرما در این محصول خواهد شد.
ابعاد سردخانه
تعیین ابعاد برای سردخانه هویج تابعی از عوامل مختلف است. میتوان براساس نیازمندیها و عواملی همچون ظرفیت و تعداد محصول مد نظر برای نگهداری در سردخانه، میزان سرمایه اولیه، محیط جغرافیایی و فضای موجود و … برای تعیین ابعاد سردخانهٔ هویج تصمیمگیری کرد.
رطوبت سردخانه
هویج به رطوبت نسبتا بالایی نیازمند است. مقدار رطوبت نسبی برای نگهداری هویج باید چیزی حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد باشد. اگر فضای سردخانه به گونهای باشد که رطوبت کافی به هویج نرسد، این محصول دچار خشکی و پژمردگی میشود و فرآیند فساد آن زودتر انجام میگیرد.
تهویه و گردش هوای سردخانه
تهویه و گردش هوای درون سردخانه یکی دیگر از شرایط مهم نگهداری هویج در سردخانه است. این امر باعث میشود تا دیاکسید کربن و بخار آب از سردخانه خارج شده و هوای تازه وارد آن شود. همچنین سیستم تهویه و گردش هوا باعث انتقال یکنواخت دما و رطوبت به تمام نقاط سردخانه میشود و به این ترتیب از تجمع دما و رطوبت در نقاطی خاص و رسیدن آسیب به هویجها جلوگیری میکند.
بسته بندی و چینش هویج ها در سردخانه
شیوه بستهبندی و چینش هویجها در سردخانه از اهمیت ویژهای برخوردار است. انجام این فرآیند باعث حفظ سلامت و کیفیت این محصول و حداکثر استفاده از فضای سردخانه میشود. در ادامه به مهمترین نکات در این زمینه اشاره میکنیم:
- بستهبندی: برای بستهبندی هویجها میتوان از کارتن، جعبه و کیسه استفاده کرد ولی باید توجه داشت که نحوه بستهبندی طوری نباشد که باعث ایجاد ضربه و فشار زیاد به این محصول شود.
- چینش در سردخانه: چینش صحیح هویجها در سردخانه از اهمیت بسیاری برخوردار است. بهترین روش برای چینش هویج در سردخانه، استفاده از سیستم پالتیزاسیون (استفاده از پالتها) است. در این روش هویجها بر روی پالتها به طور مرتب و منظم چیده میشوند و این امر باعث میشود هوا به خوبی بین هویجها چرخش یابد و به طور یکنواخت به همه آنها برسد.
- اهمیت فاصلهگذاری: بهتر است هویجها به فاصله مناسبی از هم چیده شوند تا در صورت خرابی تعدادی از آنها، از رسیدن آسیب به باقی آنها جلوگیری شود.
طراحی و ساخت سردخانه هویج
برای طراحی و ساخت سردخانهٔ هویج در درجهٔ اول باید اهداف و نیازمندیها را مشخص کرد. سپس با توجه به امکانات موجود و با کمک از مشاوران و متخصصان این حوزه اقدام به ساخت سردخانه کرد. مهمترین عوامل در طراحی و ساخت سردخانه عبارتند از: تعیین ابعاد، تعیین محیط جغرافیایی سردخانه، تهیهٔ مصالح، تهیهٔ سیستمهای سرمایشی و تهویه و… است. باید توجه داشت که تمام مراحل ساخت و طراحی سردخانهٔ هویج با رعایت کامل نکات ایمنی و بهداشتی انجام شود تا بتوان سردخانهای استاندارد برای نگهداری این محصول ایجاد کرد.
هزینه ساخت سردخانه هویج
تعیین رقم دقیق برای میزان هزینه ساخت سردخانه هویج کار دشواری است. زیرا این امر با توجه به عواملی چون ابعاد، نوع و میزان مصالح مصرفی، برند تجهیزات سردخانهای، هزینههای مربوط به نصب تجهیزات و… میتواند متفاوت باشد. با محاسبه این هزینهها میتوان هزینه نهایی ساخت سردخانه هویج را معین کرد.
نتیجهگیری
همانطور که در این مقاله بررسی کردیم، انبارکردن و نگهداری هویج در سردخانه موجب نگهداری طولانیمدت این محصول و رفع نیازهای بازار میشود. برای راهاندازی سردخانهٔ هویج لازم است شرایطی چون دمای مناسب، رطوبت کافی و سیستم تهویهٔ مناسب فراهم شود. از مزایای سردخانهٔ هویج میتوان به حفظ کیفیت و تازگی این محصول، حفظ طعم و ارزش غذایی، کاهش ضایعات، کاهش هزینهها و خسارات و… اشاره کرد. برای ساخت سردخانهٔ هویج میتوان از متخصصان این حوزه کمک گرفت.