فهرست مطالب
اهمیت استفاده از تونل انجماد در صنعت مواد غذایی
تونل انجماد نوعی سردخانه صنعتی پیشرفته محسوب میشود که در سالم نگه داشتن و حفظ کیفیت مواد غذایی ضرورت و اهمیت بسیاری دارد. کمپرسور تونل انجماد یکی از قطعات مهمی است که در این تونلها استفاده میشود. در واقع کمپرسور، قلب هر سیستم سرمایشی است. تونلهای انجماد با انجماد سریعتر مواد غذایی نسبت به سردخانهها و مدلهای قدیمی در حفظ کیفیت و تازگی محصولات نقش مهمی دارند.
به طور کل انجماد مواد غذایی به دو روش کند و سریع انجام میشود. هنگامی که محصولات به روش کند منجمد میشوند بافت خوراکیها آسیب دیده و دچار افت کیفیت میگردند؛ اما در روش انجماد سریع، ظاهر، طعم و کیفیت مواد غذایی به مقدار قابل توجهی حفظ میشود.
نحوه کار کمپرسور تونل انجماد
تونل انجماد به وسیله چند قطعه اصلی تجهیز شده است. این قطعات شامل کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط میشوند. کمپرسور مهمترین قطعه در تونل انجماد میباشد و کلیدیترین نقش را بر عهده دارد. در مرحله اول وظیفه کمپرسور تونل انجماد مکش و فشردهسازی گاز مبرد است، سپس گاز داغ و تحت فشار را به سمت کندانسور هدایت میکند تا خنک شده و به مایع تبدیل شود. بعد از این مرحله مبرد مایع به سمت اواپراتور حرکت میکند و در این قسمت منبسط شده و تبخیر میشود. بدین ترتیب گرمای محیط جذب خواهد شد.
کمپرسور تونل انجماد چیست؟
مهمترین عامل تفاوت سردخانه و تونل انجماد وجود کمپرسور تونل انجماد است. نقش کمپرسور در صنعت تبرید مانند قلب در بدن انسان است. کمپرسورهای تونل انجماد عملکردی مانند پمپ دارند و باعث اختلاف فشار و جریان مبرد از بخشی به بخش دیگر میشوند. سیکل تراکمی تبخیری به کمک کمپرسور به طور مداوم در گردش میباشد.
انواع کمپرسور تونل انجماد
امروزه کمپرسورهای تونل انجماد در مدلها و برندهای مختلفی طراحی و تولید میشوند. معمولا کمپرسوری که در تونل انجماد استفاده میشود، کمپرسور دو مرحلهای میباشد. که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
کمپرسور تونل انجماد بیتزر
شرکت بیتزر آلمان با بیش از 80 سال سابقه فعالیت یکی از بزرگترین و معتبرترین کارخانهها در ساخت تجهیزات برودتی و تهویه مطبوع میباشد. کیفیت بالای کمپرسورهای بیتزر باعث محبوبیت این برند و استفاده از آن در ساخت اکثر سردخانهها شده است. کمپرسور دومرحلهای بیتزر که با نام کمپرسور دبل استیج بیتزر (Two Stage) هم شناخته میشود یکی از پرکاربردترین محصولات این شرکت میباشد. این کمپرسورها در چندین مدل مختلف طراحی و تولید میشوند و در ساخت تونل انجماد کاربرد دارند.
کمپرسور تونل انجماد بوک
شرکت بوک با نام تجاری GEA با تولیدات متنوع خود با توجه به نیاز مصرفکنندگان، یکی از تولیدکنندگان مطرح کمپرسور در جهان به شمار میرود. مهمترین ویژگیهای محصولات شرکت بوک، کارایی بالا، مصرف بهینه و حفاظت از محیط زیست است. کمپرسور دو مرحلهای بوک که با نام کمپرسور تونل انجماد هم شناخته میشود در دو سری HGZ و HGZXبا بالاترین کیفیت و راندمان به بازار عرضه شدهاند.
کاربرد های کمپرسور تونل انجماد
همانطور که قبلا گفتیم کمپرسور قلب تپنده تونل انجماد و به طور کل سیستمهای تبرید است. تونل انجماد در حفظ کیفیت و ماندگاری مواد غذایی به مدت طولانی، نقش مهمی را ایفا میکند. تونل انجماد نسبت به سردخانههای معمولی قدرت سرمازایی بالاتری دارد. در این سیستم به کمک کمپرسور تونل انجماد، هوای سرد بین منفی 30 تا منفی 60 درجه سانتیگراد جریان پیدا میکند و محصولات غذایی مختلف مانند گوشت، ماهی، میوه و … را به سرعت منجمد میکند. سرعت بالا در انجماد مواد غذایی موجب حفظ بافت و کیفیت آنها میشود.
انتخاب کمپرسور تونل انجماد
عملکرد مناسب سیستم تبرید وابسته به کمپرسور تونل انجماد است. سرعت انجماد محصولات غذایی در ماندگاری کیفیت آنها نقش مستقیم دارد. هرچه سرعت انجماد بالاتر باشه کریستالهای یخ کوچکتری تشکیل میشود و بافت محصولات دچار آسیب کمتری خواهد شد. بنابراین برای کسب نتیجه دلخواه میبایست بهترین و کاربردیترین کمپرسور را انتخاب کنید. سایر قطعات و تجهیزات تونل انجماد با توجه به کمپرسور انتخاب میشوند و در نهایت تونل انجماد مناسب محصولات طراحی و اجرا خواهد شد. برای انتخاب بهترین و مناسبترین کمپرسورهای تونل انجماد از کارشناسان شرکت دی کول مشاوره بگیرید.
مزایا و معایب استفاده از کمپرسور تونل انجماد
از گذشته تا به امروز روشهای انجماد و نگهداری مواد غذایی تغییرات زیادی کرده است. در روش قدیمی انجماد به کندی صورت میگیرد و کریستالهای یخ درشتتری نسبت به روشهای جدید، در بافت مواد غذایی تشکیل میشود. در نهایت بافت مواد غذایی در اثر همین کریستالهای درشت آسیب دیده و دچار افت کیفیت خواهد شد. اما در روش انجماد سریع در یک تماس غیر مستقیم هوای سرد به سرعت بین مواد غذایی جریان پیدا میکند و کریستالهای کوچکی تشکیل میشود. کریستالهای کوچک آسیبی به بافت مواد غذایی وارد نمیکنند و به حفظ بافت و طعم آن کمک میکنند. این برترین مزیت استفاده از کمپرسور تونل انجماد است. از دیگر مزایای تونل انجماد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- سرعت بالا در انجماد مواد غذایی
- امکان حجم بیشتر در انجماد مواد غذایی
- عدم تغییر رنگ و بافت
- جلوگیری از رشد قارچ، باکتری و ویروس
- اتوماتیک شدن بخشهای مختلف فرآیند انجماد
- حفظ بافت و کیفیت محصولات
با وجود ویژگیها و مزایای فراوان تونل انجماد و کاربرد مثبت آن در صنعت غذایی، نمیتوان از تونل انجماد به عنوان سردخانه استفاده کرد. زیرا از تونل انجماد تنها جهت منجمد کردن محصولات غذایی استفاده میشود و امکان ذخیرهسازی مواد غذایی در آن وجود ندارد. این موضوع از معایب تونل انجماد به شمار میرود.
قیمت کمپرسور تونل انجماد
تونل انجماد برای نگهداری طولانی مدت محصولات مختلفی مانند انواع گوشت، سبزیجات، میوه و تخممرغ و نان و … استفاده میشود. معمولا تونلهای انجماد در دو مدل تونل انجماد خطی و تونل انجماد مارپیچی برای نگهداری محصولات مختلف طراحی میشوند.
هزینه نهایی تونل انجماد بر اساس فاکتورهای مختلفی مانند تجهیزات به کاررفته، حجم تونل، نوع محصول، مقدار محصول و … متغیر میباشد. بنابراین برای استعلام قیمت کمپرسور تونل انجماد و مشاوره در زمینه خریداری بهترین سیستم تبرید باتوجه به نیاز و ویژگیهای محصولات با کارشناسان دی کول تماس بگیرید.
ویژگی های کمپرسور تونل انجماد
انجماد سریع مواد غذایی در کوتاهترین زمان، بدون ایجاد آسیب به بافت آنها و کاملا اتوماتیک به وسیله کمپرسور تونل انجماد ممکن شده است. کمپرسورهای دو مرحلهای که به اسم کمپرسور تونل انجماد شناخته میشوند در ساخت تونل انجماد نقش مهمی دارند. از این کمپرسورها در صنایع بستنیسازی، انجماد سریع سبزیجات، میوهجات و انواع فرآوردههای گوشت و ماهی استفاده میشود.
نتیجه گیری
نگهداری مواد غذایی در تونل انجماد بهترین راه برای نگهداری از آنها میباشد زیرا انجماد سریع آسیب بسیار کمی به بافت مواد غذایی وارد میکند و مانع از افت کیفیت محصولات غذایی به مقدار قابل توجهی خواهد شد. در حال حاضر سردخانههای تونل انجماد با بهترین و مدرنترین تجهیزات در ایران توسط شرکت دی کول قابل طراحی و اجرا میباشند.